Trends in de fotografie: Traditioneel Japans kostuum

Met de serie trends in de fotografie belichten we wekelijks wat de trends op het gebied van fotografie zijn, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries, geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: Traditioneel Japans kostuum.

Japonaise sous l'orage
Japonaise sous l’orage | Bron: Kusakabe Kimbei – Yellow Korner

Andere culturen en gebruiken uit andere tijden blijven fascineren. Dat is ook het geval bij geisha’s. Deze dames zijn deel van een heel oude Japanse traditie, maar blijven ook nu nog tot de verbeelding spreken. Ook andere Japanse beroepen en de gedetailleerde Japanse tatoeages maken nieuwsgierig naar het verhaal achter de foto.

Kenmerken van de foto’s

Zolang er fotostudio’s zijn in Japan worden de traditioneel geklede Japanners vastgelegd. Waar de oude foto’s geposeerde, in scène gezette taferelen zijn, zijn moderne foto’s vaak momentopnamen van geisha’s tegen de achtergrond van de Japanse steden.

Ook blijft het kostuum zelf een bron van inspiratie. Waar de ene fotograaf de kostuums zelf zo authentiek mogelijk vastlegt, gebruikt de andere ze als een bron van inspiratie voor een modernere interpretatie.

Paysan tatoué
Paysan tatoué | Bron: Kusakabe Kimbei – Yellow Korner

Welke fotografen werken op deze manier?

Eind negentiende eeuw werden de eerste fotostudio’s in Japan geopend. Fotografen gingen al snel modellen in traditionele Japanse kleding vastleggen. De tradities van Japan bleven fascineren. Ook nu worden geisha’s nog regelmatig als model gebruikt.

Martijn Gijsbertsen maakt moderne portretten van als geisha opgemaakte modellen. De kleding en achtergrond maken het beeld compleet. Deze portretten zijn voor 1750 euro per stuk te koop bij Okker Art Gallery.

Chiheisen
Kasa

Xabi Etcheverry werkt als fotograaf voor filmopnames en dat is terug te zien in zijn werk. Zijn foto’s lijken verstilde filmscènes. Voor zijn werk moest hij opnames maken in Japan, wat een kort verblijf moest worden, werd uiteindelijk een jaar lang alle facetten van de stad vastleggen. Deze foto’s zijn vanaf 85 euro te koop bij galerie YellowKorner.

Scène Japonaise
Scène Japonaise | Bron: Xabi Etcheverry – Yellow Korner
Kyoto

Eind negentiende eeuw opende Kusakabe Kimbei zijn eigen studio in Yokohama, na eerst in Japan te hebben gewerkt als coloristisch assistent voor diverse Westerse fotografen, die in portretten de cultuur en kostuums van Japan wilde vastleggen. In zijn eigen studio ging Kimbei verder met het vastleggen van traditioneel geklede Japanners, van geisha’s tot traditionele Japanse postbodes. Deze foto’s zijn vanaf 63,50 euro te koop bij galerie YellowKorner.

Hikyaku
Femme japonaise en costume d'hiver
Femme japonaise en costume d’hiver | Bron: Kusakabe Kimbei – Yellow Korner

Farin Urlaub reist de wereld over om details en opvallende patronen vast te leggen. Naast foto’s van landschappen en opvallende details, legt hij ook opvallende mensen vast. De traditionele dracht van de geisha kan hierbij natuurlijk niet ontbreken. Zijn werk is vanaf 210 euro te koop bij galerie YellowKorner. (KC)

Maiko (Kyoto)
Maiko (Kyoto) | Bron: Farin Urlaub – Yellow Korner
Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: Traditioneel Japans kostuum
Sluiten