Trends in de fotografie: Swinging Sixties

Trends in de fotografie is een nieuwe serie op Froot. Met deze serie belichten we wat de huidige trends op het gebied van fotografie zijn, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries, geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: Swinging Sixties.

Ringo as Front Man | Bron: John ‘Hoppy’ Hopkins

In de jaren ’60 was Londen The Capital of Cool, de Europese hoofdstad waar het allemaal gebeurde op het gebied van mode, muziek en cultuur. Dit trok natuurlijk fotografen aan, die dit zelf wilde meemaken en vastleggen.

Kenmerken van de foto’s

In de jaren ’60 veranderde cultuur snel. De mode veranderde, zo kwam bijvoorbeeld de minirok in beeld. Ook de muziek veranderde ook onder andere door de opkomst van de The Beatles en The Rolling Stones.

Veel van de Swinging Sixties foto’s zijn modefoto’s. Modellen, vaak de supermodellen van die tijd zoals Twiggy en Jean Shrimpton, poseren in minirok en met lange zwarte wimpers voor de fotografen. Ook de modefoto’s straalden iets cools uit.

Fashion Shoot for Queen Magazine | Bron: Brian Duffy – Galleryvassie.com

Welke fotografen werkten op deze manier?

Door de culturele veranderingen trokken verschillende fotografen naar Londen. Allemaal wilden ze deel uitmaken van The Capital of Cool. Dit deden ze door bijvoorbeeld mode en modellen te fotograferen voor tijdschriften, maar ook muzikanten en andere beroemdheden of gewoon het straatbeeld werden vastgelegd.

Bert Stern is een Amerikaanse fotograaf. Alhoewel hij Amerikaans was, heeft hij toch Engelse iconen zoals het beroemde model Twiggy vastgelegd. Zijn foto’s zijn vanaf 130 euro te koop bij galerie Lumas.

[RELATED id=’256250′]

Anouk Aimée | Bron: Bert Stern – nl.lumas.com

Fotograaf Brian Duffy is misschien wel de bekendste sixties-fotograaf. Zijn foto van David Bowie als Aladdin Sane (die eigenlijk begin jaren ’70 gemaakt is, maar helemaal in sixties sfeer is) wordt ook wel de Mona Lisa van de pop genoemd. Zijn foto’s (prijs op aanvraag) zijn te koop bij gallery Vassie.

David Bowie als Aladdin Sane | Bron: Brian Duffy – Galleryvassie.com

John ‘Hoppy’ Hopkins fotografeerde de muziek en het culturele leven van de jaren ’60 in Londen. Op zijn foto’s zijn onder andere de jonge Rolling Stones te zien. De foto’s (prijs op aanvraag) zijn te koop bij gallery Vassie.

On the road, Ace Café, London | Bron: John ‘Hoppy’ Hopkins

[RELATED id=’251528′]

Don’t Bother Me Now!, Brian Jones | Bron: John ‘Hoppy’ Hopkins

Terence Donovan is een van de beroemde fotografen die het beeld van de jaren’60 in Londen vastlegde en bepaalde. Ter ere van de Swinging Sixties London tentoonstelling, die momenteel te zien is in Foam is deze iconische foto van Twiggy te koop voor 2.900 euro bij galerie Foam Editions. (KC)

Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: Swinging Sixties
Sluiten