Trends in de fotografie: Superhelden

Trends in de fotografie is een nieuwe serie op Froot. Met deze serie belichten we de trends op het gebied van fotografie, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries, geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: Superhelden.

The Quest for the Absolute #24
The Quest for the Absolute #24 | Bron: Benoît Lapray – Yellow Korner

Superhelden spreken tot de verbeelding. Van getekende figuren uit comics verhuisden ze naar het witte doek en nu ook naar de fotografie. Fotografen geven hun eigen draai aan de helden of plaatsen ze in een nieuwe situatie.

Kenmerken van de foto’s

Wat deze foto’s gemeen hebben is dat er een personage uit de popcultuur op te zien is. Het type superheld is altijd gelijk herkenbaar aan kleding en poses. Wel geven de fotografen bijvoorbeeld door de stijl van de foto’s een eigen draai aan het onderwerp.

Een deel van de fotografen fotografeert het onderwerp in haar natuurlijke omgeving, andere fotografen halen de held uit de comfortzone. Hoe gaat het verhaal verder nadat de film afgelopen is?

Pocahontas

Welke fotografen werken op deze manier?

De fotografen die superhelden fotograferen geven hun eigen interpretatie aan een bepaald personage of een bepaald archetype. Hoe ze dit personage neerzetten verschilt per fotograaf. Waar de ene fotograaf een foto maakt die zo een filmscène had kunnen zijn, plaatst de andere fotograaf zijn onderwerp in een andere context.

Benoît Lapray laat met zijn serie ‘The Quest for the Absolute’ superhelden alleen in de natuur zien. Los van de steden waar ze misdaad bestrijden lijken deze helden niet echt op hun plaats, maar ergens ook één met de natuur. De foto’s zijn vanaf 92 euro te koop bij galerie Yellow Korner.

The Quest for the Absolute #01
The Quest for the Absolute #01 | Bron: Benoît Lapray – Yellow Korner
The Quest for the Absolute #22
The Quest for the Absolute #22 | Bron: Benoît Lapray – Yellow Korner

[RELATED id=’253382′]
Meer van het werk van Benoît Lapray zien? Eerder plaatsten we al deze foto’s van hem op Froot.

Henrieta Haniskova fotografeert filmische cliché scènes. Ze zet Catwoman neer als sexy en mysterieuze superheld. Deze foto’s zijn vanaf 60 euro te koop bij galerie Qlick Editions.

Catwoman above the City
Catwoman above the City | Bron: Henrieta Haniskova
Catwoman in Headlights
Catwoman in Headlights | Bron: Henrieta Haniskova

[RELATED id=’251528′]
Billy und Hells is een fotografenduo uit Duitsland. Ze fotograferen filmische personages op een vintage aandoende manier. Zo fotografeerden ze een vrouwelijke superheld in jaren ’40 stijl. Hun werk is te koop bij Morren Galleries vanaf 3.800 euro.

Eve
Eve | Bron: Billy und Hells
Red
Red | Bron: Billy und Hells

Waar kleine jongetjes een Spidermanpyjama kregen, wilden veel kleine meisjes liever eentje met Disneyprinsessen. Eigenlijk zijn deze prinsessen ook een soort superhelden voor kleine meisjes. Fotografe Dina Goldstein laat zien wat er na het sprookje met deze prinsessen zou kunnen gebeuren. Haar foto’s (prijs op aanvraag) zijn te koop bij Galerie Eduard Planting. (KC)

Jasmine
Ariel
Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: Superhelden
Sluiten