Trends in de fotografie: Rock ’n roll in zwart-wit

Met de serie trends in de fotografie belichten we wekelijks wat de trends op het gebied van fotografie zijn, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries, geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: Rock ’n roll in zwart-wit.

Als je naar een concert gaat wordt je uitzicht vaak gehinderd door mensen die met camera’s of telefoons het optreden proberen te fotograferen. Niet alleen fans zijn enthousiast met het foto’s schieten op concerten, ook professionele fotografen proberen de magie van een optreden op beeld vast te leggen.

Kenmerken van de foto’s

Niet alle fotografen schieten hun beelden tijdens optredens. Sommige kiezen er voor om de rockster te laten poseren of achter de schermen vast te leggen. Waar de ene fotograaf het hele podium vastlegt, kiest de andere voor een close-up.

Veel van de foto’s die tijdens en rondom optredens gemaakt zijn, worden zelfs na de invoering van kleurenfotografie zwart-wit gehouden. Dit heeft twee redenen. Zwart-wit was jarenlang de kleur van artistieke foto’s, door mooi belichte en goed ingekaderde foto’s te maken, onderscheidden fotografen zich van de amateurs. Ook is er minder afleiding in zwart-wit foto’s, door dat er geen afleidende kleuren zijn. De rockster staat hier vaak letterlijk en zeker figuurlijk in de schijnwerpers.

Welke fotografen werken op deze manier?

Veel van de foto’s die in galeries te koop zijn, zijn van rocklegendes uit de jaren ’60, maar ook nu werken er nog fotografen op precies dezelfde manier. Ook zijn veel fotografen die in de jaren ’60 actief waren, overigens net als veel van de rocksterren, nog aan het werk.

Baron Wolman is vooral bekend om de foto’s die hij in de jaren ’60 van rocksterren maakte. Hij fotografeerde voor muziektijdschift Rolling Stone en kreeg zo alle rocklegendes voor zijn camera. Zijn foto’s zijn vanaf 40 euro te koop bij galerie Lumas.

Pink Floyd | Bron: Baron Wolman – Lumas.com
Mick Jagger, Oakland Coliseum Arena, Oakland, California | Bron: Baron Wolman – Lumas.com

In 1969 was de pas 26-jarige Elliot Landrey de officiële fotograaf van het legendarische muziekfestival Woodstock. De foto’s die hij daar maakte zijn vanaf 96 euro te koop bij galerie YellowKorner.

Jannis Joplin | Bron: Elliot Landrey – YellowKorner
Jimi Hendrix IV | Bron: Elliot Landrey – Yellow Korner

Als 18-jarige had de Nederlandse Jan Werner in 1971 zijn roeping gevonden. Hij besloot om als roadie rocksterren te ondersteunen. Daarnaast ging hij deze ook fotograferen. Het resultaat is vanaf 96 euro te koop bij galerie YellowKorner.

The Rockarchive is een serie galeries en een online galerie die geheel aan foto’s van rocksterren gewijd zijn. Deze galerie verkoopt onder andere het werk van Mick Rock (prijs op aanvraag), die zoals zijn naam al duidelijk maakt, rocklegendes fotografeert. (KC)

Bekijk ook: Trends in de fotografie: Modern historisch portret

Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: Rock ’n roll in zwart-wit
Sluiten