Trends in de fotografie: Portretten in de stijl van bekende schilderijen

Trends in de fotografie is een nieuwe serie op Froot. Met deze serie zal Froot belichten wat de trends op het gebied van fotografie zijn, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries, geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: Portretten in de stijl van bekende schilderijen.

De trend van deze week sluit aan bij de trend van vorige week, waarbij we keken naar foto’s als stillevens uit de Gouden Eeuw. Ook hier zijn schilderijen een inspiratiebron voor fotografie. Door gebruik van licht, poses, kleur en vooral kostuums worden modellen geportretteerd zoals op een schilderij, soms met een moderne draai eraan.

Minerva | Bron: Erwin Olaf

Kenmerken van de foto’s

Aan de foto’s is duidelijk te zien dat het geen foto’s van moderne mensen tijdens hun alledaagse bezigheden zijn. De kleding en attributen verwijzen naar een schilderij uit een andere tijdsperiode. Soms worden er ook elementen toegevoegd die modern of juist uit een andere cultuur zijn.

Om de toeschouwer een idee te geven op welk schilderij, kunstenaar of welke gebeurtenis de foto gebaseerd is, is de naam van de foto vaak een aanwijzing in die richting. Ook kunnen exacte poses uit een schilderij overgenomen worden of kleuren gebruikt worden die de schilder ook veel gebruikte.

Hommage à Vermeer | Bron: David Hamilton

Welke fotografen werken op deze manier?

Veel fotografen die op deze manier werken maken naast portretten ook stillevens in de stijl van schilderijen. Er wordt veel aandacht besteed aan de juiste locatie, kostuums en belichting. De foto’s zijn niet per se een kopie van een schilderij, de fotograaf geeft zelf er iets eigens aan mee.

Hendrik Kerstens fotografeert zijn dochter Paula in de stijl van portretten uit de 17de eeuw. Door verschillende huis-tuin-en-keuken voorwerpen krijgt Paula hoofddoekjes en kragen. Met haar bleke huid en de lichtval doet ze aan een meisje van Johannes Vermeer denken.

Napkin | Bron: Hendrik Kerstens
Wet Towel| Bron: Hendrik Kerstens

Erwin Olaf is een fotograaf die veel van zijn foto’s een jaren ‘60 gevoel meegeeft. Hij heeft echter ook werk gemaakt dat op portretten uit de 16de en 17de eeuw lijkt. Het werk van Erwin Olaf is te koop bij Flatland Gallery (prijs op aanvraag).

Dos Mujeres en la ventana | Bron: Erwin Olaf
Merchant | Bron: Erwin Olaf

Voor David Hamilton zijn zijn foto’s odes aan het werk van bekende kunstenaars. Hij fotografeert geïnspireerd op werk van verschillende kunstenaars uit verschillende tijdsperioden. Zijn foto’s zijn vanaf 103 euro te koop bij galerie YellowKorner.

Les 3 grâces, hommage à Raphaël | Bron: David Hamilton
Cabourg, hommage à Eugène Boudin | Bron: David Hamilton

Pan Yue is een Chinese kunstenaar die bekende 19de eeuwse schilderijen vertaalt naar foto’s met Chinese elementen. Hij kiest voor schilderijen die in hun tijd als schandalig gezien werden. Deze foto’s zijn vanaf 96 euro te koop bij galerie YellowKorner. (KC)

Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: Portretten in de stijl van bekende schilderijen
Sluiten