Trends in de fotografie: Poëtische foto’s

Met de serie trends in de fotografie belichten we de huidige trends op het gebied van fotografie, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries. Geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: Poëtische foto’s.

Regrettable Recollections | Bron: Kylli Sparre

Met poëtische foto’s bedoelen we foto’s die een bepaalde sfeer oproepen, een emotie of een verhaal. Vaak zijn deze foto’s portretten: er is een model (vaak een vrouw) gefotografeerd in een landschap of op een set. Door de kleding en de achtergrond ontstaat er een bepaalde sfeer en ga je nadenken over het verhaal achter deze foto.

Kenmerken van de foto’s

Dit soort foto’s hebben vaak wat sprookjesachtigs. Door de setting en de poses ga je op zoek naar een verhaal. Soms geeft de titel van de foto je hierbij een duwtje in de goede richting. Soms zit er echter niet een concreet verhaal achter de foto, maar vindt de fotograaf het belangrijker je een bepaald gevoel op te roepen.

Over deze sfeervolle foto’s is goed nagedacht, ze zijn in scene gezet, de fotografen scheppen hier hun eigen wereld voor. De fotograaf heeft van tevoren een locatie gezocht en de juiste kleding en attributen gemaakt of laten maken. Er gaat dus veel tijd zitten in het maken van deze foto’s, er moet eerst een concept gemaakt worden en dan moet dat ook nog helemaal uitgewerkt worden. Pas dan kan het daadwerkelijke fotograferen beginnen. Bij het fotograferen zelf kan er ook nog van alles mis gaan, het is belangrijk om het geschikte licht en de juiste weersomstandigheden te hebben.

The Queens Armada | Bron: Kirsty Mitchell

Welke fotografen werken op deze manier?

Opvallend is dat veel van de fotografen die poëtische foto’s maken vrouwelijk zijn, hoewel er ook mannen zijn die op deze manier fotograferen. En ook vaak staan de fotografen zelf model. Waar de ene fotograaf gedetailleerd een scène uit een sprookje neerzet, fotografeert de andere een mysterieuzer beeld.

[RELATED id=’243492′]

Sofie van Dam is een oude bekende voor ons. Eerder spraken we haar al in een interview over haar poëtische foto’s, waarin humor heel belangrijk is. Met haar foto’s wil ze een bepaald gevoel uitdrukken. Haar foto’s zijn te koop bij Jan van Hoof Galerie (prijs op aanvraag).

Joy | Bron: Sofie van Dam
Deja Vu | Bron: Sofie van Dam

De uit Estland afkomstige Kylli Sparre is opgeleid tot ballerina en dat is dan ook te zien aan haar foto’s. De elegante houdingen van het ballet komen hier in terug, net als de sprookjesachtige sfeer. Deze foto’s zijn vanaf 250 euro te koop bij galerie Qlickeditions.

Leaving Logic | Bron: Kylli Sparre
When impossible ends | Bron: Kylli Sparre

De Amerikaanse fotografe Brooke Shaden gebruikt de elementen lucht en water gebruikt om haar foto’s beweging en een poetische sfeer te geven. Met haar foto’s wil ze nieuwe werelden schepppen. De foto’s van Shaden zijn vanaf 2000 euro te koop bij Morren Galleries.

The Path of Lost Souls | Bron: Brooke Shaden

[RELATED id=’244580′]

The Chainless Links | Bron: Brooke Shaden

De Britse Kirsty Mitchell gebruikt haar mode opleiding om gedetailleerde kostuums en sets te maken. Ook model staan doet ze zelf. Haar foto’s, met titels die naar sprookjes en verhalen verwijzen, zijn zelfportretten. Mitchells werk is vanaf 1850 euro te koop bij Morren Galleries. (KC)

Lady of the Lake | Bron: Kirsty Mitchell
Gammelyn’s Daughter | Bron: Kirsty Mitchell
Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: Poëtische foto’s
Sluiten