Trends in de fotografie: Parijs

Met de serie trends in de fotografie belichten we wekelijks wat de trends op het gebied van fotografie zijn, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries, geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: Parijs.

Sous la jupe | Bron: Serge Ramelli – Yellow Korner

Parijs is al decennia lang een inspiratiebron voor fotografen. Jarenlang gebruiken kunstenaars een camera om een liefdesverklaring te doen aan deze romantische stad en al haar bekende monumenten.

Kenmerken van de foto’s

Parijs heeft vele gezichten. Leeg en in zwart-wit kan de stad kil lijken, maar op een zonnige dag met alle drukte van het stadsleven is het juist een erg gezellige stad.

Veel van de foto’s waarop Parijs een hoofdrol speelt zijn zwart-wit. Dit is niet altijd een artistieke keuze van de fotograaf. Bij een lege stad is het soms lastig te zien, maar als er ook mensen op de foto staan, kun je zien dat sommige foto’s wel honderd jaar geleden gemaakt zijn. Hedendaagse fotografen kiezen soms nog steeds voor zwart-wit foto’s om de stad een tijdloos en dramatisch karakter te geven.

Notre-Dame de Paris | Bron: Horst & Daniel Zielske – Lumas

Welke fotografen werken op deze manier?

Op allerlei manieren biedt Parijs inspiratie. Waar de ene fotograaf panorama’s schiet, kiest een andere er voor om bepaalde stukjes van de stad te belichten of juist om de stad als een decor te gebruiken.

Serge Ramelli legt Parijs in verstild zwart-wit vast. In het Parijs op deze foto’s lijkt de tijd stil te staan. Het stadsleven is niet in beeld, om niet af te leiden van de architectuur. Dit werk is te koop bij galerie Yellow Korner vanaf 92 euro.

Le Pont Neuf, île de la Cité | Bron: Serge Ramelli – Yellow Korner
Arc De Triomphe | Bron: Serge Ramelli – Yellow Korner

Ook de foto’s van duo Léon et Levy zijn in zwart-wit. Bij deze foto’s is het geen artistieke keuze. Aangezien op deze foto’s wel mensen te zien zijn, kun je zien dat deze foto’s in vervlogen tijden gemaakt zijn, toen dames nog lange rokken en heren nog hoge hoeden droegen. De monumenten van de stad zijn echter wel terug te vinden. Deze afdrukken zij te koop bij galerie Yellow Korner vanaf 92 euro.

Le Pont Alexandre III | Bron: Léon et Levy – Yellow Korner
Vues vers le Château d’Eau et le Palais de l’Elect | Bron: Léon et Levy – Yellow Korner

Het duo van vader en zoon: Horst & Daniel Zielske reist rond om stadsgezichten en landschappen vast te leggen. Ze fotograferen de stad op een andere manier dan je die als toerist zou zien. Deze foto’s zijn vanaf 380 euro te koop bij galerie Lumas.

Gargoyles, Notre-Dame de Paris | Bron: Horst & Daniel Zielske – Lumas

Pont de la Tournelle, Paris | Bron: Horst & Daniel Zielske – Lumas

De Nederlandse Bart van Leeuwen pakt het anders aan en gebruikt de lichtstad als decor voor modefoto’s. Modellen in feestelijke jurken bewegen zich op deze foto’s door de stad. Deze foto’s zijn te koop bij galerie Lumas vanaf 170 euro. (KC)

Chanel Paris | Bron: Bart van Leeuwen – Lumas
Dior Paris | Bron: Bart van Leeuwen – Lumas
Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: Parijs
Sluiten