Trends in de fotografie: Panorama

Met de serie trends in de fotografie belichten we wekelijks wat de trends op het gebied van fotografie zijn, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries, geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: Panorama.

San Lorenzo (Torino) | Bron: Silvio Zangarini – Eduard Planting

Met een panorama laat een fotograaf meer zien dan normaal op één foto zou passen. Het is een overzichtsfoto. De foto loopt door de hoek om of naar boven, zodat je het hele landschap kan zien, iets waar je in het echt je hoofd voor zou moeten draaien.

Kenmerken van de foto’s

Een panoramafoto is een overzichtsfoto. De foto laat veel tegelijk zien en er zijn dan ook veel details te ontdekken. Wat op een panorama weergegeven wordt, kan je normaal niet in een keer zien. Daarvoor zou je moeten ronddraaien. Bij een panoramafoto heeft de fotograaf dit al voor je gedaan.

De traditionele panoramafoto is een landschapsfoto en is dus een langwerpige horizontale foto. De fotografen laten op deze foto’s de natuur of stad eindeloos doorlopen. Sommige fotografen gebruiken panorama’s nu ook voor andere overzichten. Zo kan panorama bijvoorbeeld ook een overzicht van een gebouw geven.

Bloomingdale´s, Lexington Avenue | Bron: James & Karla Murray – Lumas

Welke fotografen werken op deze manier?

Waar sommige fotografen nog vasthouden aan de langwerpige, horizontale overzichtsfoto, gebruiken andere fotografen panorama’s ook op andere manieren. Zo kan een panorama ook verticaal ingezet worden, zoals je eerder al hier kon zien. Wat deze foto’s gemeen hebben is dat er een overzicht gegeven wordt, wat in het echt niet in één keer te waar te nemen is.

Silvio Zangarini is erg geïnteresseerd in architectuur. Architectuur speelt dan ook een grote rol in zijn foto’s. Hij fotografeert monumentale trappen en kathedralen zodat je op het zelfde moment zowel de vloer als het plafond kunt zien. Deze foto’s (prijs op aanvraag) zijn te koop bij Eduard Planting gallery.

Christansborg Slotskirke | Bron: Silvio Zangarini – Eduard Planting

James & Karla Murray zijn getrouwd en werken samen. Dit duo geeft met hun foto’s een overzicht van winkelstraten. Ongestoord door verkeer of voorbijgangers laten deze foto’s een hele straatkant zien. Deze panorama’s zijn vanaf 300 euro te koop bij galerie Lumas.

Bleecker St. b/t Jones & Cornelia, Greenwich Village | Bron: James & Karla Murray – Lumas
Astroland Park, Coney Island | Bron: James & Karla Murray – Lumas

Gareth Davies laat met zijn foto’s geen natuur of architectuur zien, maar gebruikt zijn panorama’s om een overzicht van events te geven. Aangezien hij bewegende scènes fotografeert is de achtergrond van deze foto’s vaag, de mensen op het beeld hebben de focus. Deze foto’s zijn vanaf 480 euro te koop bij galerie Lumas.

Britain race | Bron: Gareth Davies – Lumas
Lord Major | Bron: Gareth Davies – Lumas

Meestal zijn panoramafoto’s langwerpige foto’s, maar Wouter van Buren pakt het anders aan. Hij voegt losse foto’s samen, niet om een langwerpige foto te creëren, maar hij maakt er een soort kleine planeet van. Deze foto’s zijn vanaf 350 euro te koop bij galerie Qlick Editions. (KC)

Untitled (Nanjin I) | Bron: Wouter van Buren – Qlick Editions
Untitled (Shanghai) | Bron: Wouter van Buren – Qlick Editions
Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: Panorama
Sluiten