Trends in de fotografie: Op schilderijen gebaseerde foto’s

Met de serie trends in de fotografie belichten we wekelijks wat de trends op het gebied van fotografie zijn, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries, geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: Op schilderijen gebaseerde foto’s.

Ode to Vermeer’s Girl with a Pearl Earring
Ode to Vermeer’s Girl with a Pearl Earring | Bron: E2 – Eduard Planting

Fotografie is een relatief jonge kunstvorm. De schilderkunst bestaat al veel langer. De fotografie kijkt dan ook graag de kunst bij haar grote zus af. Compositie en kleurgebruik maar ook onderwerpkeuze worden van de schilderkunst overgenomen. Sommige foto’s hebben zelfs een schilderij als inspiratiebron.

Kenmerken van de foto’s

Als je naar een van deze foto’s kijkt, heb je hier waarschijnlijk gelijk een associatie mee. Sommige schilderijen zijn zo bekend dat ze in ons collectieve geheugen zitten. Door op een foto een model op dezelfde manier te laten poseren als bijvoorbeeld het meisje met de parel, roept dat gelijk associaties op met het schilderij, zeker als het model ook nog eens vergelijkbaar gekleed gaat.

Fotografen gebruiken geregeld schilderijen als inspiratiebron. Hoe ze dit doen verschilt. De ene fotograaf maakt de setting van het schilderij compleet na en de andere maakt werk in de stijl van het schilderij. Waar sommige fotografen de modellen met Photoshop zo geïdealiseerd mogelijk weergeven, hanteren andere fotografen een stijl die misschien wel meer doet denken aan schilderkunst dan aan fotografie. Bij deze werken vervaagt de grens tussen foto en schilderij.

For Frida 1

Welke fotografen werken op deze manier?

Net als de schilderijen waarop deze werken gebaseerd zijn, verschillen deze foto’s erg van stijl. Ook de mate waarin het schilderij als inspiratie dient verschilt. De ene fotograaf maakt het schilderij exact na en de andere gebruikt de sfeer van het doek voor een nieuw kunstwerk.

E2 is de naam waaronder kunstenaarsduo Elizabeth Kleinveld en Epaul Julien opereert. Hun fotografie is een ode aan bekende schilderijen. Ze maken deze met nieuwe modellen na. Deze foto’s (prijs op aanvraag) zijn te koop bij Eduard Planting Gallery.

Ode to Whistler’s Arrangement in Grey and Black no. 1
Ode to Whistler’s Arrangement in Grey and Black no. 1 | Bron: E2 – Eduard Planting
Ode to Rigaud’s Louis XIV
Ode to Rigaud’s Louis XIV | Bron: E2 – Eduard Planting

De serie Reclining Nudes van Ronald Schmets is gebaseerd op het portret Venus van Urbino door Titiaan. De geïdealiseerd weergegeven modellen van Schmets bevinden zich net als de Venus op de grens van vrouw en godin. De foto’s uit deze serie (prijs op aanvraag) zijn te koop bij Sophie Maree Gallery.

Untitled
Untitled

De Japanse fotograaf Yasumasa Morimura probeert beroemde kunstwerken in een zelfportret te vangen. Zo poseert hij bijvoorbeeld in de stijl van Rembrandts zelfportretten. Zijn werk wordt appropriation art genoemd, omdat hij zich bekende beelden toe-eigent om in zijn eigen werk te gebruiken. Deze foto’s (prijs op aanvraag) zijn te koop bij galerie Reflex Amsterdam.

Unfinished Self-Portrait
Unfinished Self-Portrait | Bron: Yasumasa Morimura – Reflex Amsterdam
Absence of a servant
Absence of a servant | Bron: Yasumasa Morimura – Reflex Amsterdam

De Colombiaanse modefotograaf Efren Isaza gebruikt voor zijn serie Frida Kahlo de schilderijen van Frida Kahlo als inspiratiebron. Door de effecten die hij gebruikt, lijken zijn foto’s zich op de grens tussen fotografie en schilderkunst te bevinden. Zijn werk is vanaf 260 euro te koop bij galerie Lumas. (KC)

Black Frida with monkeys
Black Frida with monkeys | Bron: Efren Isaza – Lumas.com
Ginger haired Frida with blue macaws
Ginger haired Frida with blue macaws | Bron: Efren Isaza – Lumas
Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: Op schilderijen gebaseerde foto’s
Sluiten