Trends in de fotografie: Nieuwe Hollandse meesters

Met de serie trends in de fotografie belichten we wekelijks wat de trends op het gebied van fotografie zijn, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries, geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: Nieuwe Hollandse meesters.

Untitled

Als het gesprek over Nederlandse kunst gaat, duurt het niet lang tot Rembrandt en Vermeer genoemd worden. Er wordt vaak gelijk gedacht aan de schilderkunst uit de 17de eeuw. Tegenwoordig is er echter ook Nederlands fotografie talent waarvan het werk doet denken aan de grootheden uit de Gouden Eeuw.

Kenmerken van de foto’s

Wat deze foto’s gemeen hebben is dat het stillevens zijn waarbij licht centraal staat. De fotograaf zet een beeld in scène door een compositie te creëren. Door de juiste belichting ontstaat hier het clair-obscuur dat aan de Hollandse meesters doet denken.
[RELATED id=’261525′]
Aangezien we niet meer in de 17de eeuw leven, zijn de onderwerpen met hun tijd meegegaan. Zo kan zelfs een iPhone op deze schilderachtige manier gefotografeerd worden.

Octagon

Welke fotografen werken op deze manier

Aangezien fotografie letterlijk schrijven met licht betekent, is aandacht voor licht voor alle fotografen heel belangrijk. Het maken van stillevens waar licht op een manier centraal staat zoals bij de Nederlandse schilders uit de Gouden Eeuw kan ook op verschillende manieren, die allemaal iets vernieuwends, maar toch traditioneels hebben.

Krista van der Niet heeft met haar foto’s veel aandacht voor compositie en licht en schaduw. Net als de schilders uit de Gouden Eeuw creëert ze het perfecte stilleven. Zo heeft de fotografe bijvoorbeeld hij eigen kijk op het typisch Nederlandse melkmeisje gegeven.

Melkmeisje
Konijn in hoed

Net als bij schilders als Rembrandt speelt licht en donker een belangrijke rol in het werk van jonge fotografe Lisa van Casand. Bij haar donkere plantenfoto’s speelt ze met lichtaccenten.

Untitled
Untitled

Net een aantal Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw is Elspeth Diederix oorspronkelijk niet uit Nederland afkomstig. Maar misschien wel mede dankzij haar studie aan de Gerrit Rietveld Academie ogen haar foto’s nu Nederlandser dan het werk van de meeste Nederlandse kunstenaars. In intieme stillevens stelt zij het licht centraal.

iPhone
Watermelon still life
Watermelon still life | Bron: Elspeth Diedrix – Stigtervandoesburg.com

Sjoerd Knibbeler laat zijn fascinatie met licht op een andere manier zien. Voor zijn serie Unfold vouwt hij vliegtuigjes om die vervolgens weer uit te vouwen. Deze gevouwen blaadjes fotografeert hij, zodat er uiteindelijk een beeld met wit- en grijstinten overblijft. (KC)

Unfold (FB-22)
Unfold (FB-22) | Bron: Sjoerd Knibbeler – Foam.org

[RELATED id=’255382′]

Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: Nieuwe Hollandse meesters
Sluiten