Trends in de fotografie: Nederlandse topfotografen

Trends in de fotografie is een nieuwe serie op Froot. Met deze serie belichten we wat de huidige trends op het gebied van fotografie zijn, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries, geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: Nederlandse topfotografen.

Quatorze Juillet, 1958
Quatorze Juillet, 1958 | Bron: Johan van der Keuken – Vanzoetendaal.com

Voor een klein landje heeft Nederland veel goede fotografen voortgebracht. Er bestaat een traditie van fotografen (die vaak ook filmmaker zijn) die vooral documentaire- en portretfotografie in zwart-wit fotograferen.

Kenmerken van de foto’s

Aangezien het hier vaak om wat oudere foto’s gaat, zijn de foto’s vaak in zwart-wit. Ook toen het technologisch al mogelijk was om in kleur te fotografen, bleef de kunstfotografie in zwart-wit. Kleurenfotografie werd als minder serieus gezien.

Veel van deze fotografen zijn daarnaast ook filmmaker. Dit is terug te zien in de foto’s, die iets verhalends hebben. De toeschouwer wordt direct bij de foto betrokken.

Untitled

Welke fotografen werken op deze manier?

Anton Corbijn is momenteel misschien wel Nederlands bekendste fotograaf. Hij heeft dit jaar twee gelijktijdige solotentoonstellingen gehad: in het Gemeente Museum en het Fotomuseum in Den Haag. Het werk van deze fotograaf en filmmaker is te herkennen aan de grofkorrelige zwart-wit stijl. Een aantal van zijn foto’s zijn te koop bij galerie Foam Editions.

Siouxie Sioux, Kyoto 1982
Siouxie Sioux, Kyoto 1982 | Bron: Anton Corbijn – Foam.org
Joe Cocker, Paris 1983
Joe Cocker, Paris 1983 | Bron: Anton Corbijn – Foam.org

Fotograaf en filmmaker Ed van der Elsken werd gezien als de ‘Enfant Terrible’ van de Nederlandse fotografie. Zijn foto’s werden in 2014 tentoongesteld in het Stadsarchief in Amsterdam. Zijn werk (prijs op aanvraag) is te koop bij Kahmann Gallery.
[RELATED id=’254444′]
Zelfportret

Zelfportret met de drie kinderen van Ata Kandó| Bron: Ed van der Elsken – Kahmanngallery.com
Spelende kinderen

Ook Johan van der Keuken is bekend als fotograaf en filmmaker. Zijn foto’s lijken een verhaal te vertellen. Het werk van van der Keuken (prijs op aanvraag) is te koop via Van Zoetendaal.

Quatorze Juillet, 1958
Quatorze Juillet, 1958 | Bron: Johan van der Keuken – Vanzoetendaal.com

[RELATED id=’255382′]
Quatorze Juillet, 1958

Quatorze Juillet, 1958 | Bron: Johan van der Keuken – Vanzoetendaal.com

De carrière van Sanne Sannes heeft veel te kort geduurd. Deze fotograaf overleed namelijk in 1967 op 30-jarige leeftijd. Voor zijn overlijden heeft hij echter al naam gemaakt als fotograaf, voornamelijk voor zijn licht-erotische zwart-wit portretten van vrouwen. Zijn foto’s (prijs op aanvraag) zijn te koop bij Kahmann Gallery. (KC)

Untitled
Untitled
Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: Nederlandse topfotografen
Sluiten