Trends in de fotografie: Mozaïek

Met de serie trends in de fotografie belichten we wekelijks wat de trends op het gebied van fotografie zijn, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries, geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: Mozaïek.

Debbie Harry | Bron: Anna Halm Schudel – Lumas

Sommige foto’s zijn niet slechts een foto-opname. Collages zijn opgebouwd uit verschillende opnamen. Door deze foto’s samen te voegen ontstaat een mozaïek. Het beeld dat de fotograaf wil laten zien ontstaat door te combineren en zo een nieuw resultaat te creëren.

Kenmerken van de foto’s

Om een mozaïekwerk te kunnen maken zijn een heleboel foto’s nodig, van enkele tientallen tot honderden of zelfs duizenden. Soms worden de foto’s gebruikt als een blokje in het nieuwe werk, zodat het totaalbeeld een soort pixelige afbeelding wordt.

Andere keren zijn de originele foto’s nog goed herkenbaar in het werk en vormen ze een stukje van de nieuwe afbeelding, zoals een tak van een boom opgebouwd uit verschillende foto’s van steeds andere stukjes boom. Door duidelijk verschil in achtergrond en kleur en zichtbare overgangen tussen de foto’s is ook hier goed te zien dat het om een kunstwerk samengesteld uit verschillende foto’s gaat.

Times Square, NYC | Bron: Mareen Fischinger – Lumas

Welke fotografen werken op deze manier?

Waar het ene kunstwerk foto’s gebruikt om een totaal nieuwe afbeelding te construeren, wordt bij het andere werk de foto gebruikt als een deel van de afbeelding. Soms moet je goed kijken om de originele foto te kunnen zien en soms zijn ze gelijk zichtbaar.

Anna Halm Schudel combineert honderden kleine portretfoto’s tot één groot portret, gebaseerd op een beroemdheid of een bekend kunstwerk. Haar foto’s zijn vanaf 380 euro te koop bij galerie Lumas.

Das Mädchen mit dem Perlenohrring | Bron: Anna Halm Schudel – Lumas
Marilyn Monroe | Bron: Anna Halm Schudel – Lumas

Ook Robert Silvers bouwt zijn portretten op uit kleinere foto’s. Zo maakte hij een portret van Diana opgebouwd uit foto’s van bloemen en een portret van Marilyn Monroe van kleinere portretten. Deze werken (prijs op aanvraag) zijn te koop bij Rize Gallery.

Marilyn Monroe | Bron: Robert Silvers – Rizegallery.com

Noel Myles combineert foto’s van delen van verschillende bomen tot een totaalbeeld van een nieuwe fantasieboom. Aan de kleuren en achtergrond van de mozaïekstukjes is goed te zien dat het totaalbeeld uit verschillende puzzelstukjes opgebouwd is. Deze werken zijn vanaf 260 euro te koop bij galerie Lumas.

Third Film of the three trees, No 1 | Bron: Noel Myles – Lumas
Sketch Film of a Tree | Bron: Noel Myles – Lumas

Mareen Fischinger noemt haar foto’s panorama’s. Het zijn echter geen klassieke panoramafoto’s, maar foto’s samengesteld uit verschillende digitaal aan elkaar geplakte foto’s van hetzelfde onderwerp. Deze werken zijn vanaf 210 euro te koop bij galerie Lumas. (KC)

Hohenzollernbrücke, Köln | Bron: Mareen Fischinger – Lumas
Laleli Camii, Istanbul | Bron: Mareen Fischinger – Lumas
Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: Mozaïek
Sluiten