Trends in de fotografie: Modern historisch portret

Met de serie trends in de fotografie belichten we wekelijks wat de trends op het gebied van fotografie zijn, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries, geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: Modern historisch portret.

Eerder keken we voor deze serie al naar stillevens waarbij fotografen schilderijen uit de gouden eeuw als inspiratie gebruikt hebben. Deze week staan portretten in de schijnwerper waarvoor de inspiratie komt uit historische portretten en kledingstijlen, bijvoorbeeld die uit de Gouden Eeuw.

Kenmerken van de foto’s

Historische verwijzingen toevoegen aan moderne foto’s kan op verschillende manieren. Vaak kiezen fotografen er voor om in kleding, accessoires, make-up of haarstijl een moderne interpretatie van elementen uit historische portretten te geven.

Waar de ene fotograaf kostuums zo realistisch mogelijk houdt, geeft de andere er een fantasievolle of moderne draai aan. De verwijzing is nog wel zichtbaar, maar de portretten zijn duidelijk recent gemaakt.

Welke fotografen werken op deze manier?

Hoe fotografen dit thema aanpakken verschilt per fotograaf. De ene fotograaf gaat voor een realistisch historisch aangekleed model, met een modern element, de andere gebruikt historische elementen op een nieuwe manier om een vervreemdend beeld te scheppen.

Jenny Boot begon haar carrière als schilder en dat is terug te zien in haar werk. Voor haar foto’s heeft ze goed naar portretten uit de gouden eeuw gekeken. Deze portretten zijn de inspiratie voor haar moderne portretten van modellen met grotendeels moderne make-up en kleding. In deze portretten stopt ze met moderne versies van klassieke elementen als molensteenkragen stiekeme verwijzingen. Haar werk is vanaf 100 euro te koop bij The Public House of Art.

Ontwerper Marcel Wanders creëert naast designs ook foto’s. Voor zijn serie koninginnen kleedt hij modellen aan in rijkversierde fantasiekostuums, gebaseerd op historische kostuums. Deze werken zijn vanaf 320 euro te koop bij galerie Lumas.

Gold Queen | Bron: Marcel Wanders – Lumas.com
White Queen | Bron: Marcel Wanders –lumas.com

De Argentijnse Romina Ressia fotografeert haar modellen in historisch aandoende kostuums. Aan deze foto’s voegt ze popcultuurelementen toe. Hedendaagse dingen als cola of popcorn voegen een modern tintje toe. Deze foto’s zijn vanaf 92 euro te koop bij galerie Yellowkorner.

Voor haar serie Reflections creëerde Corinna Holthusen portretten geïnspireerd op klassieke poses van koningen en heersers. Deze foto’s lijken een soort spiegelbeelden uit een andere tijd of een ander universum te zijn. Het werk van Corinna Holthusen is te koop bij galerie Lumas. (KC)

Reflections 6 | Bron: Corinna Holthusen – Lumas.com
Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: Modern historisch portret
Sluiten