Trends in de fotografie: Kunstmatige natuurscène

Met de serie trends in de fotografie belichten we wekelijks wat de trends op het gebied van fotografie zijn, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries, geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: Kunstmatige natuurscène.

Op sommige foto’s worden bloemen, planten en vlinders zo mooi gekleurd weergegeven dat ze wel van plastic of van suiker lijken. Fotografen gebruiken allerlei technieken om een perfect stukjes natuur te maken, om hun fantasiewereld in foto’s vast te leggen.

Kenmerken van de foto’s

Als je naar deze foto’s kijkt zie je gelijk dat ze gemanipuleerd zijn. Dit zijn geen foto’s van echte stukjes natuur. De kleuren zijn daarvoor te fel en de compositie te bedacht. Door bijvoorbeeld fotobewerking maken fotografen uit verschillende foto’s een droombeeld.

Wat aan de basis van deze werken ligt verschilt. Waar de ene fotograaf de natuur intrekt voor het basismateriaal, fotografeert de andere in de studio. Er worden zelfs hele modellen gemaakt om te fotograferen. Alles voor het perfecte plaatje.

Welke fotografen werken op deze manier?

Hoewel elke fotograaf het anders aanpakt, hebben ze allemaal hetzelfde doel: de beelden die ze in hun hoofd hebben overbrengen met behulp van de camera. Deze vrolijke foto’s laten een alternatieve realiteit zien.

Met behulp van pinhole camera’s en door haar zelf gemaakte modellen schept Bethany de Forest haar eigen fantasiewereld. De toeschouwer lijkt hierin heel klein te zijn en de kleuren zijn zo fel dat ze haast giftig lijken. Deze foto’s zijn vanaf 2100 euro te koop bij Morren Galleries.

Ook de bloemen van René Twigge zien er haast chemisch uit. Twigge bewerkt zijn foto’s van bloemen digitaal, zodat deze door de felle kleuren en haast vloeibare vormen bijna hypnotisch worden, wat nog versterkt wordt door de donkere achtergrond. Deze foto’s zijn vanaf 270 euro te koop bij galerie Lumas.

Bloom V7.1 | Bron: René Twigge – Lumas
Bloom V7.3 | Bron: René Twigge – Lumas

Ysabel Lemay heeft een eigen techniek ontwikkeld om haar natuurfoto’s te maken die ze omschrijft als ‘photo-fusion’. Om tot het eindresultaat te komen maakt ze honderden foto’s die ze samenvoegt tot een compositie. Als een schilder brengt ze hier lichtaccenten in aan. Het uiteindelijke werk lijkt zo meer op een schilderij dan op een foto. Dit werk is te koop bij galerie Lumas vanaf 210 euro.

Delight | Bron: Ysabel Lemay – Lumas

De foto’s van Luis Mariano González hebben iets sprookjesachtigs. Meerdere beelden lopen door elkaar heen. Ondanks de felle kleuren zijn de bloemen haast transparant. Deze foto’s zijn vanaf 92 euro te koop bij galerie YellowKorner.

Le sacre du Printemps | Bron: Luis Mariano González – Yellow Korner
Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: Kunstmatige natuurscène
Sluiten