Trends in de fotografie: Knippen en plakken met beelden

Met de serie trends in de fotografie belichten we wekelijks wat de trends op het gebied van fotografie zijn, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries, geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: Knippen en plakken met fotografie.

Osaka I | Bron: Murat Germen – Lumas

Soms is een kunstwerk niet af als de fotograaf op het knopje heeft gedrukt. Op de computer worden deze foto’s vaak nog flink nabewerkt. Het kan ook dat de fotograaf de foto eerst afdrukt en daarna nog handmatig bewerkt, bijvoorbeeld door te vouwen of knippen en plakken met de foto.

Kenmerken van de foto’s

Als je naar deze foto’s kijkt, zie je gelijk dat er iets mee gebeurt is. Er zijn bijvoorbeeld stukken uit de foto geknipt, die er op een andere manier weer in teruggezet zijn. Of het onderwerp is bij de foto geknipt, zodat de foto het silhouet volgt en geen traditionele rechthoek meer is.

Naast knippen en plakken kan de fotograaf natuurlijk ook scheuren of vouwen. Voor deze effecten hoeft de fotograaf niet per se de foto daadwerkelijk te vouwen, hij kan ook een fotobewerkingsprogramma gebruiken.

Facing Each Other IV | Bron: Eric Guo – Public House of Art

Welke fotografen werken op deze manier?

Waar de ene fotograaf echt gaat knippen in zijn foto’s, geeft de andere door PhotoShop het idee dat de foto gekreukeld of gevouwen is.

Murat Germen maakt foto’s die hij daarna versnijdt en opnieuw in elkaar plakt. Hij snijdt verticale stroken van de foto en plaatst die op een andere manier weer terug. Zo vloeit het bewerkte beeld van links naar rechts over in de originele foto. Op deze manier probeert de fotograaf de ziel van deze foto’s te laten zien. Deze foto’s zijn vanaf 460 euro te koop bij galerie Lumas.

London | Bron: Murat Germen – Lumas
Istanbul, Eyup I | Bron: Murat Germen – Lumas

De foto’s van Henri Senders lijken tientallen jaren oud te zijn. Toch begon deze fotograaf zijn professionele carrière pas in 2006. Deze foto’s lijken oud omdat ze door de fotograaf zo bewerkt zijn dat ze gekreukeld lijken. Je krijgt hierdoor het idee dat deze foto’s door een geliefde keer op keer tevoorschijn gehaald zijn om daarna afgedankt te worden. Deze werken zijn vanaf 100 euro te koop bij Public House of Art.

Joke 7.09 p.m. | Bron: Henri Senders – Art Majeur

Voor zijn serie ‘Facing Each Other’ fotografeerde Eric Guo jonge Aziatische modellen. Door trucage lijkt het of de foto gevouwen is, dit effect komt echter door het samenvoegen van verschillende beelden. Deze foto’s zijn vanaf 100 euro te koop bij Public House of Art.

Facing Each Other VIII | Bron: Eric Guo – Public House of Art
Facing Each Other III | Bron: Eric Guo – Public House of Art

Signe Theill wil met zijn foto’s laten zien dat ook schapen een persoonlijkheid hebben. Deze foto’s zijn levensgroot uitgeprint en dubbelzijdig opgeplakt. Door de foto op een standaard te plaatsen kan het schaap staan en is het van een afstandje niet te onderscheiden van een driedimensionaal schaap. Vanaf 929 euro heb je je eigen schaap in huis (te koop bij galerie Lumas). (KC)

Arthur | Bron: Signe Theill – Lumas
Walther von der Vogelweide | Bron: Signe Theill – Lumas
Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: Knippen en plakken met beelden
Sluiten