Trends in de fotografie: Jong talent

Met de serie trends in de fotografie belichten we wekelijks wat de trends op het gebied van fotografie zijn, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries, geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: Jong talent.

Zonder titel
Zonder titel | Bron: Nick Helderman – De Fotoclub

Nederland barst van het jonge fotografietalent. Veel pas afgestudeerde fotografen hebben alleen nog geen vaste galerie. Als je op zoek bent naar werk van jong talent is het dus nog wel eens lastig waar je precies terecht kan.

Inmiddels zijn er een aantal initiatieven die hier een oplossing in bieden. Hierdoor komt niet alleen jong talent in de belangstelling te staan, maar biedt het jou ook de mogelijkheid om betaalbaar een echt kunstwerk in huis te halen. Zeg nou zelf, dat is toch veel leuker dan een werkje van de Ikea?

The texture felt familiar
The texture felt familiar | Bron: Hanne Lilee – Foam.org

Waar is dit werk te koop?

Verschillende galeries bieden af en toe werk van jong talent aan, bijvoorbeeld in het kader van een afstudeershow. Er zijn echter ook bepaalde platforms, initiatieven en collectieven die er special op gericht zijn om prints van jong talent tegen een betaalbare prijs te verkopen.

Foam Editions, de galerie van fotografiemuseum Foam, zet elke twee maanden een nieuw jong talent in de spotlight. Van elk talent worden twee ingelijste foto’s voor 75 euro per stuk verkocht. Momenteel is de First Edition geschoten door Sylvana Lansu. Zij fotografeerde voor de serie El Camino de la Montaña een bergdorpje in de Pyreneeën.

El Camino de la Montaña
El Camino de la Montaña | Bron: Sylvana Lansu – Foam
El Camino de la Montaña
El Camino de la Montaña | Bron: Sylvana Lansu – Foam

De Fotoclub is een platform dat fotografie van jonge talent verkoopt, online en tijdens exposities. Van elk jong talent dat hier aangesloten is, is tenminste één foto te koop van 75 euro per stuk. Eén van de fotografen die werk via De Fotoclub verkoopt is Nick Helderman. Hij werkt als muziek-, documentaire- en portretfotograaf.

Zonder titel
Zonder titel | Bron: Nick Helderman – De Fotoclub
Zonder titel
Zonder titel | Bron: Nick Helderman – De Fotoclub

Polly’s Picture Show is een collectief van jonge Nederlandse fotografes. Tijdens een vijf weken durend project hebben de fotografen samen de publicatie Out of Shape gemaakt. Deze verzamelbox bevat een print van Lotte Reimann, Fleur van Dodewaard, Ruth van Beek, Anna de Jong, Anne Huijnen, Suzanne Posthumus, Hanne Lillee, Samara Scott en Isabelle Wenzel, allemaal op een ander materiaal gedrukt. Deze verzameleditie is onder andere te koop bij galerie Foam Editions voor 265 euro.

Montage
Montage | Bron: Anna de Jong – Foam
Mixed Signals #1
Mixed Signals #1 | Bron: Anne Huijnen – Foam

Beelddragers is een platform waar beeld van jong talent centraal staat. Elk jaar brengen ze tien door jong talent gemaakte beelden (zowel foto’s als illustraties) uit, die voor 75 euro per stuk te koop zijn. Eén van deze talenten is Giulia Shah. Deze fotografe houdt zich bezig met de grens tussen fictie en werkelijkheid en fotografie en film. Haar werk combineert familiefoto’s met film stills. (KC)

Stills, with mother #1
Stills, with mother #1 | Bron: Giulia Shah
Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: Jong talent
Sluiten