Trends in de fotografie: Japanse zwart-wit fotografie

Met de serie Trends in de fotografie belichten we wat de huidige trends op het gebied van fotografie zijn, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries, geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: Japanse zwart-wit fotografie.

A Study of ‘The Still Lifes 5’ (Medical Apparatuses) | Bron: Hisaji Hara

Japanse fotografen zijn op het moment populair in Nederland. De tentoonstelling van Nobuyoshi Araki in Foam trok veel bezoekers en de Paul Huf Award is gewonnen door Japanse fotograaf Momo Okabe. Ook op kunstbeurzen en in galeries zijn veel foto’s van Japanse fotografen te zien.

Kenmerken van de foto’s

Er zijn natuurlijk een heleboel Japanse fotografen die allemaal weer op een andere manier te werk gaan. Wat veel van deze fotografen echter met elkaar gemeen hebben, is dat ze in zwart-wit fotograferen en zo mysterieuze beelden schieten die soms ondanks het onderwerp rust uitstralen.

Er zijn verschillende onderwerpen gebruikelijk bij deze foto’s. Zoals onderwerpen uit te natuur: landschappen, wolkenluchten en de zee. Vrouwenportretten, soms in vreemde houdingen of situaties, zijn ook geliefd.

Kaori | Bron: Nobuyoshi Araki

Welke fotografen werken op deze manier?

Een aantal fotografen uit Japan fotograferen in zwart-wit. Hoewel ze allemaal een eigen stijl hebben, zorgt deze manier van fotograferen, in combinatie met de onderwerpkeuze en eventueel met de nabewerking, voor intrigerende foto’s waar je een verhaal of betekenis bij zoekt.

Over Nobuyoshi Araki schreven we hier eerder al, naar aanleiding van een tentoonstelling in Foam. Naast zwart en wit foto’s van modellen en landschappen maakt hij ook foto’s in kleur van onderwerpen als plastic diertjes en vrouwen in Japanse bondage. De foto’s van Araki (prijs op aanvraag) zijn bij Reflex Gallery te koop.

Kaori | Bron: Nobuyoshi Araki
Kaori | Bron: Nobuyoshi Araki

Hisaji Hara fotografeert stillevens en poserende modellen, vaak in enigszins ongemakkelijke, maar verhalende houdingen. Kenmerkend is de zachte, maar toch heldere belichting. De foto’s van Hara zijn te koop bij Reflex Gallery (prijs op aanvraag).

A Study of ‘The Still Lifes 3’ (Grapes) | Bron: Hisaji Hara
A Study of ‘The Street’ | Bron: Hisaji Hara

Takeshi Shikama is na een lange cariere in design begonnen met fotograferen. Hij maakt zwart-wit natuurfoto’s die hij op speciaal Japans papier laat drukken. Zijn foto’s zijn te koop bij Kahmann Gallery (prijs op aanvraag).

The Silent Respiration of Forests: Yosemite #10 | Bron: Takeshi Shikama
The Silent Respiration of Forests: Yosemite #5 | Bron: Takeshi Shikama

Daisuke Yokota maakt geheimzinnige zwart wit foto’s die hij vervolgens met Photoshop bewerkt. Door elementen weg te halen of te veranderen, verandert de hele foto en krijgt het iets mysterieus.

Uit de serie Nocturnes | Bron: Daisuke Yokota
Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: Japanse zwart-wit fotografie
Sluiten