Trends in de fotografie: In Vogue

Met de serie trends in de fotografie belichten we wekelijks wat de trends op het gebied van fotografie zijn, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries, geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: In Vogue.

Woman with Flowers | Bron: Constantin Joffe – Lumas

De Vogue is een grote naam in de modewereld. Het is één van de oudste en bekendste tijdschriften. Veel bekende fotografen hebben gefotografeerd voor dit tijdschrift. Sommige van de foto’s die in het tijdschrift gestaan hebben zijn iconisch geworden. ‘In Vogue’ staat synoniem aan ‘in de mode’.

Kenmerken van de foto’s

De foto’s in de Vogue zijn modefoto’s. Op de meeste zijn mooi aangeklede en opgemaakte modellen te zien die poseren voor de fotograaf. Op de oudere foto’s is dit compleet met hoedjes en rode lipstick.

Aangezien de Vogue de trends op het gebied van mode laat zien, veranderen de foto’s na verloop van tijd. Waar deze eerst nog klassieke poses laten zien, worden door ontwikkelingen in mode en fotografie de poses daarna losser.

Welke fotografen werken op deze manier?

Veel bekende modefotografen hebben voor Vogue geschoten. Hieronder bekijken we een aantal van de klassieke foto’s uit de 20ste eeuw.

In de periode jaren ’30 tot jaren ’60 heeft John Rawlings meer dan 200 foto’s geschoten die op de cover van Vogue of Glamour verschenen. Bij zijn elegante foto’s ligt de nadruk op de kleding van de modellen. Een aantal van Rawlings coverfoto’s zijn te koop vanaf 180 euro bij galerie Lumas.

Touch-up | Bron: John Rawlings – Lumas

Voor zijn carrière als modefotograaf, werkte Constantin Joffe als cameraman. Rond de jaren ’50 was hij actief voor de publicaties van Condé Nast, waaronder Vogue. In zijn modefoto’s is zijn achtergrond in de film terug te zien. Deze modefoto’s zijn te koop bij galerie Lumas vanaf 180 euro.

The Arrival | Bron: Constantin Joffe – Lumas
MoMA Rooftop Terrace | Bron: Constantin Joffe – Lumas

In 1962 verhuisde Gian Paolo Barbieri naar Rome om een carrière in de film en fotografie na te streven. In 1965 schoot hij zijn eerste cover voor de Italiaanse Vogue. De foto’s van Barbieri zijn te koop (prijs op aanvraag) bij galerie Eduard Planting.

Eric Swayne maakte in de jaren ’30 deel uit van een groep Londense fotografen die modellen en rocksterren en uiteraard elkaar fotografeerde. In de jaren ’60 was hij een bekende modefotograaf geworden, die onder andere voor de Italiaanse Vogue fotografeerde. Swaynes foto’s zijn te koop (prijs op aanvraag) bij gallery Vassie. (KC)

Grace Coddington | Bron: Eric Swayne – Gallery Vassie

Pattie Boyd | Bron: Eric Swayne – Gallery Vassie

Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: In Vogue
Sluiten