Trends in de fotografie: Iconische filmsterren

Met de serie trends in de fotografie belichten we wekelijks wat de trends op het gebied van fotografie zijn, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries, geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: Iconische filmsterren.

Audrey Hepburn, Paris 1966 | Bron: Terry O’Neill – Eduard Planting

Misschien heb jij vroeger wel poster van Audrey Hepburn of Marilyn Monroe aan de muur gehad. Hoewel deze actrices niet meer leven, blijven legendarische actrices uit de jaren ’50, ’60 en ’70 tot de verbeelding spreken. Zelfs bij meubelgigant Ikea zijn werken te koop met hun beeltenis. Blijkbaar willen nog steeds veel mensen deze filmsterren aan de muur hebben.

Kenmerken van de foto’s

Een aantal foto’s van filmsterren zijn bijna net zo beroemd geworden als de ster zelf. Aan de pose, make-up of aan het silhouet is gelijk te zien welke filmster gefotografeerd is. Soms zijn de foto’s gemaakt op een filmset en laat de kleding zien om welke film het hier gaat.

Sommige van deze foto’s zijn deel van een fotoshoot, waarbij de ster geposeerd heeft, terwijl andere spontane momentopnamen zijn. Deze iconisch geworden foto’s liggen nu aan de basis van nieuwe kunstwerken. De filmsterren uit klassiek Hollywood blijven tot de verbeelding spreken.

Brigitte Bardot – Vie privée | Bron: François Fontaine – YellowKorner

Welke fotografen werken op deze manier?

Beroemdheden hebben altijd met fotografie te maken, van fotoshoots tot paparazzifoto’s. Dat is voor de klassieke filmsterren niet anders. Ze zijn heel vaak gefotografeerd op allerlei manieren.

Het werk van Terry O’Neill is ‘the real deal.’ Deze fotograaf was vanaf 1958 aanwezig op filmsets en in het privéleven van de beroemdheden om de filmsterren op het hoogtepunt van hun carrière vast te leggen. Zijn werk heeft aan de basis gestaan van legendarische filmposters en albumcovers en is te koop (prijs op aanvraag) bij Eduard Planting Gallery.

Brigitte Bardot, Spain 1971 | Bron: Terry O’Neill – Eduard Planting
Marlene Dietrich, London 1975 | Bron: Terry O’Neill – Eduard Planting

De Fransman Ghislain Dussart is verantwoordelijk voor een aantal van de bekendste foto’s van Brigitte Bardot. Zo schoot hij voor de serie Les Marguerites de actrice met alleen een panty en bloemen in haar haar. Vanaf 103 euro kun je zijn werk kopen bij galerie YellowKorner.

Les Marguerites I | Bron: Ghislain Dussart – YellowKorner
Brigitte Bardot III | Bron: Ghislain Dussart – YellowKorner

Bij fans van filmklassiekers en romantische meisjes staat Breakfast at Tiffany’s vaak hoog op de favorietenlijstjes. Blake Edwards maakte de nu iconisch geworden opnamen van Audrey Hepburn die als Holly Golightly een croissantje eet voor de Tiffany’s winkel of een sigaret rookt met een sigarettenpijpje. Deze foto’s zijn vanaf 98 euro te koop bij galerie Lumas.

Holly Golightly I (Audrey Hepburn) | Bron: Blake Edwards – Lumas.com
Holly Golightly II (Audrey Hepburn) | Bron: Blake Edwards – Lumas

François Fontaine ontwikkelde tijdens zijn studie kunstgeschiedenis een passie voor fotografie. Voor zijn serie Silenzio! Mémoires de cinéma gebruikt Fontaine klassieke filmscènes met iconische acteurs en actrices als basis voor zijn werk. De beroemdheden zijn vaag op de foto’s, maar toch herkenbaar door hun iconische silhouet. Dit werk is vanaf 92 euro te koop bij galerie YellowKorner. (KC)

Grace Kelly la main au collet | Bron: François Fontaine – YellowKorner
Marilyn Monroe Niagara | Bron: François Fontaine – YellowKorner

Bekijk ook: In deze exclusieve video praat Audrey Hepburn Nederlands

Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: Iconische filmsterren
Sluiten