Trends in de fotografie: Het zeeschap

Trends in de fotografie is een nieuwe serie op Froot. Met deze serie belichten we wat de huidige trends op het gebied van fotografie zijn, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries, geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: Het zeeschap. 

54° 13′ 34.2” N 11° 05′ 26.8” E | Bron: Wolfgan Uhlig – Lumas

Het landschap is een bekend genre, zowel in de schilderkunst als in de fotografie. Ook heel populair als thema is de zee, het zee-landschap, wat zeeschap genoemd wordt.

Kenmerken van de foto’s

Het mooie aan de zee is dat het rustig, maar toch bewegelijk kan zijn, de zee en de lucht bestaan meestal uit blauw- en grijstinten. Bij deze foto’s staat de zee centraal; dus de kleuren en bewegingen van de zee. Het leven in en op de zee heeft niet de focus. Er zijn dus nauwelijks mensen, dieren en boten te zien.

In deze foto’s zijn vaak allemaal bewegingen te zien, zoals golven en stromingen. Op de foto’s zijn dit haast abstracte patronen. Ondanks dat er niet veel te zien is en er niet veel verschillende kleuren te ontdekken zijn, zijn de foto’s niet saai.

Welke fotografen werken op deze manier?

Je zou zeggen dat een zee een zee is en er niet heel veel persoonlijke accenten aan te brengen zijn bij het fotograferen daarvan. Toch bepaalt elke fotograaf zelf waar de focus ligt. Ook op het gebied van technieken kunnen de fotografen variëren en wordt er bijvoorbeeld geëxperimenteerd met kleurgebruik en sluitertijd.
[RELATED id=’253382′]
Wolfgang Uhlig maakt foto’s van de zee waar het water in het middelpunt van de belangstelling staat. De foto is vernoemd naar de coördinaten van de locatie op zee waar deze foto gemaakt is, dus waar je deze plaats op de kaart kan vinden. Zijn foto’s zijn vanaf 700 euro te koop bij galerie Lumas.

40° 17′ 00.9 N 14° 56′ 44.1 E | Bron: Wolfgan Uhlig – Lumas
54° 13′ 34.2” N 11° 05′ 26.8” E | Bron: Wolfgan Uhlig – Lumas.com

Op de foto’s die Carl Miller van de zee maakte, staat juist het licht in het middelpunt van de belangstelling. Miller legt vast hoe het licht op het water reflecteert. Zijn werk is vanaf 570 euro te koop bij Galerie Lumas.

Michal Karcz maakt mysterieuze natuurfoto’s. Ook hij legt de aandacht op het licht. Zijn foto’s zijn vaak gemaakt bij zonsopgang of -ondergang. De foto’s zijn vanaf 92 euro te koop bij Galerie YellowKorner.

[RELATED id=’254444′]

Mark Tipple specialiseert zich in foto’s van de zee. Hij fotografeert zowel op als onder het water. Hij legt de golven en stromingen vast op zo’n manier dat ze iets abstracts krijgen. Zijn foto’s zijn te koop vanaf 92 euro bij Galerie Yellow Korner. (KC)

Dark Paradise | Bron: Mark Tipple – Yellow Korner
Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: Het zeeschap
Sluiten