Trends in de fotografie: Het vliegtuig in beeld

Met de serie trends in de fotografie belichten we wekelijks wat de trends op het gebied van fotografie zijn, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries, geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: Het vliegtuig in beeld.

Het vliegtuig is bijna iets magisch. Door het vliegtuig te nemen, kun je in minder dan een dag aan de andere kant van de wereld zijn. Ook het vliegtuig zelf fascineert. Hoe zulke grote, zware machines in de lucht blijven hangen is bijna niet te bevatten.

Kenmerken van de foto’s

Op deze foto’s staat het vliegtuig centraal. In de afgelopen decennia is het vliegtuig van iets bijzonders veranderd in een alledaags voorwerp. Fotografen zien echter nog steeds het bijzondere van het vliegtuig en willen dit door middel van hun foto’s delen. Door deze foto’s kijk je op een andere manier naar het vliegtuig.

Hoe de fotograaf precies het vliegtuig in beeld brengt verschilt. Waar de ene fotograaf zo realistisch mogelijk fotografeert, voegt de andere een beetje glamour toe. En waar de ene het vliegtuig in zijn overweldigend grote geheel in beeld wil brengen, kiest de andere er voor om de aandacht te verleggen naar details.

Jak-23 (Flora) Seitenansicht | Bron: Dirk Brömmel – Lumas.com

Welke fotografen werken op deze manier?

De magie van het vliegtuig grijpt meerdere fotografen aan. Elke fotograaf heeft zijn eigen benadering om dit zo goed mogelijk over te brengen. Door deze foto’s gaat de toeschouwer weer het bijzondere van het inmiddels normaal geworden vliegtuig inzien.

Belangrijke thema’s in het werk van Thomas Eigel zijn beweging en reizen. Het is Eigel opgevallen dat het vliegtuig inmiddels een alledaags voorwerp geworden is. Door het vliegtuig op zijn foto vast te leggen, probeert hij het weer in de belangstelling te zetten en hierbij emoties als bewondering of verwondering op te roepen. Zijn foto’s zijn vanaf 63,50 euro te koop bij galerie YellowKorner.

Voor de serie MIG fotografeerde Dirk Brömmel vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt werden en nu als monument aan de grond genageld zijn. Door het gebruik van digitale technieken wordt het beeld onwerkelijk en gaat de volledige aandacht naar het vliegtuig. De foto’s uit de serie MIG zijn vanaf 390 euro te koop bij galerie Lumas.

MIG-21 (Fishbed) | Bron: Dirk Brömmel – Lumas
MIG-15 (Midget) | Bron: Dirk Brömmel – Lumas

Ook Olivier Lavielle kijkt voor zijn fotografie naar het verleden. Onderwerpen uit de jaren ’30 tot ’70 spreken hem het meest aan. Aangezien hij naast fotograaf ook piloot is, heeft hij een speciale interesse in vliegtuigen. Vliegtuigen uit het verleden fotografeert hij vaak in dramatisch zwart-wit met een vleugje Hollywood glamour. Deze foto’s zijn vanaf 63,50 euro te koop bij galerie YellowKorner.

Flight Canceled | Bron: Olivier Lavielle – Yellow Korner

Als Poike Stomps iets ziet wat zijn interesse heeft, gaat hij gelijk op onderzoek uit. Met zijn vliegtuigschaduwproject verwondert hij zich over hoe zo’n grote machine in de lucht kan blijven hangen. De schaduwen van de vliegtuigen die het onderwerp van de foto zijn, zijn licht en dreigend tegelijk. Deze foto’s zijn vanaf 1199 euro te koop bij kunstuitleen en verkoop Art Olive. (KC)

Hit Me Shadow 3 | Bron: Poike Stomps – Artolive
Hit Me Shadow 1 | Bron: Poike Stomps – Artolive
Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: Het vliegtuig in beeld
Sluiten