Trends in de fotografie: Het surrealistisch kinderportret

Met de serie trends in de fotografie belichten we wat de trends op het gebied van fotografie zijn, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries, geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: Het surrealistisch kinderportret.

Sunday #4

Kinderen zijn een geliefd onderwerp als portret. Bij deze portretten worden kinderen door PhotoShop of een originele achtergrond of aparte kleding in een andere context geplaatst. Het portret is zo geen beeld uit het dagelijks leven, maar een droombeeld.

Kenmerken van de foto’s

Op deze foto’s zijn geïdealiseerde kinderen te zien. Ze hebben grote ogen, glanzende haren en een gladde huid. Dit is mede te danken aan PhotoShop. Vaak zijn deze kinderen zich bewust van de toeschouwer en kijken ze recht in de camera.

Door de geconstrueerde achtergrond krijgt de afbeelding iets surrealistisch. Zo worden de geportretteerden in een kunstmatig natuurlandschap afgebeeld. Veel kleur in de kleding en de achtergrond draagt bij aan het vervreemdende effect. Ook aparte kleding of symbolische attributen als speelgoed of bloemen dragen bij aan het vreemde effect van de foto’s.
[RELATED id=’260635′]
Never Grow Up 2

Never Grow Up 2 | Bron: Yu Xiao – Flatlandgallery.com

Welke fotografen werken op deze manier?

Het geïdealiseerd weergeven van kinderen komt in verschillende culturen voor. Ook het plaatsen van deze portretten in een dromerige omgeving is iets wat wereldwijd gebeurt.

Ruud van Empel is een Nederlandse fotograaf die vaak kinderen als model heeft. Zijn modellen kijken de toeschouwer met grote ogen aan. Om de kinderen is een natuuromgeving te zien. Deze omgeving creert de fotograaf doormiddel van digitaal knippen en plakken. Het werk (prijs op aanvraag) is te koop bij Flatland Gallery.

Moon #5
Hero

Achim Lippoth wil de wereld van het kind weergeven. Hij omschrijft zijn werk als ‘geënsceneerd fotojournalisme’. De kinderen op de foto worden door een kostuum en attributen een personage. Deze foto’s zijn vanaf 480 euro te koop bij galerie Lumas.
[RELATED id=’259356′]
Boy Soldier

Boy Soldier | Bron: Achim Lippoth – Lumas
Girl Cadet
Girl Cadet | Bron: Achim Lippoth – Lumas.com

Op de foto’s van jonge Chinese fotograaf Yu Xiao gaat het idealiseren van kinderen nog een stap verder. Kleine meisjes dragen zelfs zichtbare make-up. De kunstenaar plaatst de kinderen in onverwachte situaties, zoals scènes uit kinderrijmpjes. De foto’s (prijs op aanvraag) zijn te koop bij Flatland Gallery.

The Origin 2
The Origin 2 | Bron: Yu Xiao – Flatlandgallery.com
Beautiful garden
Beautiful garden | Bron: Yu Xiao – Flatlandgallery.com

Barbara de Vries kiest niet voor de heldere, felgekleurde achtergronden die we eerder zagen. Zij geeft haar foto’s wat mysterieus, door lichte, haast transparante kleuren. De kinderen, die een kostuum dragen en in een surrealistische omgeving geplaatst zijn, lijken hier wat verlegen. Hun hoofd is vaak weggedraaid van de camera. Deze foto’s (prijs op aanvraag) zijn te koop bij Morren Galleries. (KC)

Sneeuwwitje
Behind the Mirror 16
Behind the Mirror 16 | Bron: Barbara de Vries – Morrengalleries.nl
Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: Het surrealistisch kinderportret
Sluiten