Trends in de fotografie: Het sportportret

Met de serie trends in de fotografie belichten we wekelijks wat de trends op het gebied van fotografie zijn, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries, geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: Het sportportret.

Kotouruga

Met een geconcentreerde blik en gespannen spieren kijkt de sporter de verte in. De fotograaf wordt compleet genegeerd en maakt van de gelegenheid gebruik om het portret van de sporter te schieten. De lijnen van het lichaam en de concentratie zorgen voor een indrukwekkend beeld.

Kenmerken van de foto’s

Op de sportportretten zijn verschillende soorten sporters te zien. Sommige poseren voor de fotograaf, maar anderen zijn te druk bezig om aandacht aan hem te besteden. Waar sommige foto’s tijdens een training of wedstrijd gemaakt zijn, zijn andere in de studio in scène gezet.

Aan de kleding valt te zien wanneer de foto’s gemaakt zijn. De doelgerichte blikken van de sporters zijn echter universeel.

Discus II
Discus II | Bron: Sylvie Blum – Lumas

Welke fotografen werken op deze manier?

Van trouwportret tot modefoto, bij elk portret geeft de fotograaf hier zijn eigen draai aan. Zo ook bij het sportportret.

Denis Rouvre fotografeert landschappen en vooral bijzondere mensen. Zo fotografeert hij verschillende (sub)culturen, maar ook vooral indringende portretten van sporters als thaiboxers en sumoworstelaars. Deze foto’s (prijs op aanvraag) zijn te koop bij Project 2.0 Gallery.

BOXE THAI Rottang
BOXE THAI Rottang | Bron: Denis Rouvre – Project 2.0
Onomatsu

De portretten van Sylvie Blum lijken eerder op klassieke beelden dan op momentopnamen uit een sportwedstrijd. Deze zwart-wit beelden lijken qua stijl op de sportdocumentaires van rond de Tweede Wereldoorlog. Deze foto’s zijn vanaf 170 euro te koop bij galerie Lumas.

Discus I
Discus I | Bron: Sylvie Blum – Lumas
For Leni
For Leni | Bron: Sylvie Blum – Lumas

Ook de foto’s van Friedrich Seidenstücker zien er uit of ze uit een ander tijdperk komen. En dat is dan ook het geval. Deze portretten van vrouwelijke sporters zijn vanaf 130 euro te koop bij galerie Lumas.

Posierende Speerwerferin
Posierende Speerwerferin | Bron: Friedrich Seidenstücker – Lumas
Konzentration vor dem Abschuß des Pfeils
Konzentration vor dem Abschuß des Pfeils | Bron: Friedrich Seidenstücker – Lumas

De portretten van voetballers van Robert Davies zijn geen klassieke sportportretten. De sporters staan niet geconcentreerd afgebeeld op een scherpe foto, maar de afbeelding is vaag. Dat komt omdat deze beelden officieel geen foto’s zijn, maar stils uit een video. De foto’s zien er zo bijna uit als beveiligingsbeelden. Deze werken zijn te koop bij galerie Lumas vanaf 530 euro. (KC)

Charlton and Tilkowski England v West Germany 4-2 AET (Final) 30.06.1966,Wembley, London, England
Charlton and Tilkowski England v West Germany 4-2 AET (Final) 30.06.1966,Wembley, London, England | Bron: Robert Davies – Lumas
Franz Beckenbauer West Germany v Sweden, 4-2 (Second round), 30.06.1974, Rheinstadion Düsseldorf, West Germany
Franz Beckenbauer West Germany v Sweden, 4-2 (Second round), 30.06.1974, Rheinstadion Düsseldorf, West Germany | Bron: Robert Davies – Lumas
Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: Het sportportret
Sluiten