Trends in de fotografie: Het onderwaterportret

Met de serie trends in de fotografie belichten we wekelijks wat de trends op het gebied van fotografie zijn, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries, geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: Het onderwaterportret.

Freedom

Vorige week stonden zwembadfoto’s centraal in trends in de fotografie en deze week kijken we naar foto’s die in het zwembad gemaakt zijn. Door het fotograferen onderwater ontstaat er een interessant effect, mensen lijken te zweven en normale portretsituaties worden ongewoon.

Kenmerken van de foto’s

Door modellen onderwater te fotograferen lijken de modellen te zweven in plaats van te poseren. Het licht dat van boven komt, creëert een extra spookjesachtig effect.

Onderwaterfoto’s hebben iets vreemds. Door modellen geheel gekleed te fotograferen wordt dit extra benadrukt. Ook zorgt het water voor interessante effecten op de kleding, die uitwaaiert. Andere fotografen benadrukken juist het water door de modellen in bikini te fotograferen.

Glass Ceiling 4
Glass Ceiling 4 | Bron: Jill Greenberg – Jaski

Welke fotografen werken op deze manier?

Veel fotografen voelen zich aangetrokken tot het licht en de effecten van onderwaterfotografie. Hoe ze gebruik maken van het water verschilt per fotograaf.

Maroussia Podkosova heeft een achtergrond in theater en filosofie. Met haar foto’s zet ze surrealistische scènes neer. Door haar geheel aangeklede modellen onderwater vast te leggen, worden klassieke beelden vervreemdend. Deze foto’s zijn te koop bij galerie YellowKorner vanaf 92 euro.

Another IV
Another III

Kurt Arrigo is gespecialiseerd in onderwaterfotografie. Naast portretten van modellen fotografeert hij ook dieren in het water. Het werk is te koop vanaf 92 euro bij galerie YellowKorner.

Fire and Water I
Fire and Water I | Bron: Kurt Arrigo – YellowKorner
Set Me Free III
Set Me Free III | Bron: Kurt Arrigo – YellowKorner

Voor haar serie Glass Ceiling schoot Jill Greenberg foto’s van modellen in bikini en hoge hakken. Zoals de titel van de serie al verklapt, is het water symbool voor het ‘glazen plafond’ waar carrièrevrouwen mee te maken kunnen krijgen. Deze foto’s (prijs op aanvraag) zijn te koop bij Jaski Gallery.

Glass Ceiling 1
Glass Ceiling 1 | Bron: Jill Greenberg – Jaski
Glass Ceiling 6
Glass Ceiling 6 | Bron: Jill Greenberg – Jaski

Jody Macdonald fotografeerde geen menselijke modellen. In plaats daarvan legde ze zwemmende olifanten vast. Onderwater hebben deze grote, zware dieren iets lichts. De foto’s zijn te koop vanaf 480 euro bij galerie Lumas. (KC)

Rajan IV
Rajan IV | Bron: Jody Macdonald – Lumas
Rajan V

Bekijk ook: Trends in de fotografie: Ballerina’s

ballerina-701x455
Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: Het onderwaterportret
Sluiten