Trends in de fotografie: Het museum

Met de serie trends in de fotografie belichten we wekelijks wat de trends op het gebied van fotografie zijn, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries, geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: Het museum.

Alte Nationalgalerie, Halle | Bron: Reinhard Görner – Lumas

Het museum is een plaats waar je heen gaat om kunst te kijken, maar sommige fotografen gaan er ook heen om kunst te maken. Deze fotografen leggen de interieurs van musea vast. Hierbij speelt de kunst in deze musea niet de hoofdrol, maar ligt de nadruk op de architectuur en de lijnen hiervan.

Kenmerken van de foto’s

De museumgebouwen zijn de hoofdrolspelers in deze foto’s. De architectuur en interieurs zijn de belangrijkste componenten in de foto, maar ook mensen en kunst spelen een rol.

Waar de ene fotograaf de interieurs of gebouwen vastlegt, gebruikt de andere de interieurs en bezoekers om een compositie te maken. De nadruk ligt hierbij niet op de kunst in het museum of de individuele bezoekers. De foto wordt een beeld van licht, lijnen en kleuren.

ARCAM, Architectuurcentrum Amsterdam | Bron: Sabine Wild – Lumas

Welke fotografen werken op deze manier?

Hoewel het museum voor verschillende fotografen een bron van inspiratie is, zijn de resultaten heel verschillend. Waar de ene fotograaf interieurs zo precies mogelijk vastlegt, gebruikt de andere de ruimte om composities te maken.

Reinhard Görner fotografeert interieurs, onder andere interieurs van musea in Berlijn. Op deze foto’s zijn alleen de kunst en fotografie te zien en geen bezoekers. Met zijn foto’s wil Görner namelijk de sfeer van het museum vastleggen. De foto’s uit deze serie zijn vanaf 500 euro te koop bij galerie Lumas.

Bode-Museum Ausstellungsraum | Bron: Reinhard Görner – Lumas
Neues Museum I | Bron: Reinhard Görner – Lumas

Jean-Paul Espaignet gebruikt fotografie om de essentie vast te leggen. Hij legt dezelfde onderwerpen van net iets andere standpunten vast. Passerende mensen zorgen voor een ander beeld. Deze foto’s worden samengevoegd tot een afbeelding, die zo iets abstracts krijgt. Deze foto’s zijn vanaf 92 euro te koop bij galerie YellowKorner.

Musée d’Art Moderne | Bron: Jean-Paul Espaignet – YellowKorner

Ook Mario Rossi combineert verschillende foto’s van hetzelfde onderwerp uit verschillende standpunten en met andere figuranten tot één beeld. Rossi stelt de realiteit voor als een geometrische wereld van lijnen, kleuren en oppervlakken. Deze foto’s zijn vanaf 96 euro te koop bij galerie YellowKorner.

British Museum | Bron: Mario Rossi – YellowKorner

Sabine Wild maakt wereldwijd Projections: architecturale beelden van licht, lijnen en kleur. Een aantal van deze Projections hebben musea als onderwerp. Deze foto’s zijn vanaf 320 euro te koop bij galerie Lumas. (KC)

Mauritshuis, Den Haag | Bron: Sabine Wild – Lumas
Neues Nationalgalerie III | Bron: Sabine Wild – Lumas
Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: Het museum
Sluiten