Trends in de fotografie: Het menselijk dierenportret

Met de serie trends in de fotografie belichten we wekelijks wat de trends op het gebied van fotografie zijn, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries, geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: Menselijk dierportret.

Retrato 55

Dieren kun je als fotograaf op allerlei manieren vastleggen. Zo kun je hun wilde kant benadrukken door ze in beweging vast te leggen. Deze fotografen doen het tegenovergestelde. Ze laten de menselijke kant van dieren zien, door ze op dezelfde manier vast te leggen als menselijke modellen.

Kenmerken van de foto’s

Op deze foto’s zijn dieren te zien. Door hun houding, uitdrukking en eventuele kleding doen ze echter gelijk denken aan mensen. Deze menselijke dierportretten laten ons niet alleen de menselijke trekjes van deze dieren zien, maar ook op een andere manier naar de mens kijken.

Om deze foto’s te kunnen maken hebben de fotografen vaak niet genoeg aan fotografie. Voor deze foto’s wordt fotografie gecombineerd met schilderkunst en gevonden objecten of worden verschillende foto’s samengevoegd in een fotobewerkingsprogramma om zo tot het totaalbeeld van het dier met menselijke trekjes te komen.

Misty

Welke fotografen werken op deze manier?

De menselijke kant van dieren laten zien, kan op verschillende manieren. De ene fotograaf kiest er voor om aangeklede menselijke lichamen of schilderijen met dierenkoppen te combineren, terwijl een andere fotograaf er voor kiest om de dieren zelf, bijvoorbeeld door haarstyling, iets menselijks te geven.

Voor de serie “Segunda Pieles” (Second Skins) combineert Miguel Vallinas foto’s van mensen in retro kleding met portretten van opgezette dieren. De hoofden van de menselijke modellen zijn vervangen door die van opgezette dieren. Op deze manier wil de fotograaf ons anders naar het begrip identiteit laten kijken. Deze foto’s zijn vanaf 92 euro te koop bij galerie YellowKorner.

Retrato 50
Retrato 51

Ook Angela Rossi maakt portretten van aangeklede dieren. Haar dieren zijn echter gekleed als de adel in de Renaissance was. Voor deze portretten combineert de mixed media artist verschillende technieken. Deze werken zijn te koop bij galerie Lumas.

Marquise de Struthio
Marquise de Struthio | Bron: Angela Rossi – Lumas
Princess Pinniped of the Caspian Sea
Princess Pinniped of the Caspian Sea | Bron: Angela Rossi – Lumas

Ook de portretten van Meryl Donoghue laten mensen met dierenkoppen zien. Deze portretten hebben een fantasie tintje meegekregen. Door de bewegingen van de geportretteerden of door accessoires vertellen deze foto’s een verhaal. Deze foto’s zijn te koop bij galerie KochXBos vanaf 1900 euro.

The Gathering
The Gathering | Bron: Meryl Donoghue – Kochxbos
One For Sorrow
One For Sorrow | Bron: Meryl Donoghue – kochxbos

Julian Wolkenstein pakt het anders aan. De paarden op zijn foto’s zijn niet aangekleed, maar hebben geföhnde en gevlochten kapsels, die aan het haar van celebrities doen denken. Deze foto’s zijn vanaf 170 euro te koop bij galerie Lumas. (KC)

Florence
Harmony
Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: Het menselijk dierenportret
Sluiten