Trends in de fotografie: Het gemanipuleerde sneeuwlandschap

Met de serie trends in de fotografie belichten we wekelijks wat de trends op het gebied van fotografie zijn, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries, geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: Het gemanipuleerde sneeuwlandschap.

Untitled

Sneeuw heeft altijd iets bijzonders en betoverends. Ook veel fotografen vinden dat. Met de magie van PhotoShop of door het creëren van hun landschappen maken ze extra speciale sneeuwfoto’s.

Kenmerken van de foto’s

Behalve het thema van de foto’s valt nog een gemeenschappelijk kenmerk op. Ze hebben dezelfde hoofdkleur met elkaar gemeen: wit. Aangezien het hier om sneeuwlandschappen gaat, is het wel logisch dat wit de hoofdkleur is, af en toe afgewisseld met groen of zwart.
[RELATED id=’259970′]
Bij alle onderstaande foto’s heeft de fotograaf een bewerking toegevoegd waardoor de sneeuwlandschappen er specialer uitzien. Dit kan een fotografische techniek, een nabewerking of zelfs het van andere materialen nabootsen van een sneeuwlandschap zijn. Het landschap is zo geen afspiegeling van de natuur, maar van de creatieve ideeën van de fotograaf.

Snow scene III
Snow scene III | Bron: Hakan Strand – Yellowkorner.com

Welke fotografen werken op deze manier?

De fotografen die hun eigen draai geven aan sneeuwlandschappen verschillen qua werkwijze erg van elkaar. Wat ze delen is een fascinatie voor sneeuw. Ze proberen dit allemaal zo betoverend mogelijk vast te leggen.

Cassander Eeftinck Schattenkerk reist voor het fotograferen van sneeuwlandschappen niet af naar het hoge noorden, maar maakt de landschappen helemaal zelf. Deze landschappen, die uit een heleboel kleine bolletjes bestaan, zijn vanaf 1850 euro te koop bij Seelevel Gallery

Untitled
Untitled

De Zweed Hakan Strand komt uit een land waar voldoende sneeuw is en fotografeert wel ‘echte’ sneeuwlandschappen. Hij gebruikt hier echter een lange sluitertijd en zwart-wit opnamen voor. Zijn sneeuwlandschappen worden zo extra glad, wit en sprookjesachtig. Deze foto’s zijn vanaf 92 euro te koop bij galerie YellowKorner.

Snow Scene I
Snow Scene II
Snow Scene II | Bron: Hakan Strand – Yellowkorner.com

De sneeuwlandschappen van Gerhard Mantz zijn geen afspiegeling van een geografische locatie, maar van een psychische staat. Ze zijn dan ook op de computer gecreëerd door de fotograaf. Deze werken zijn vanaf 390 euro te koop bij galerie Lumas (nl.lumas.com).

Enigmatic state of mind
Enigmatic state of mind | Bron: Gerhard Mantz – Lumas.com

[RELATED id=’262271′]
Under alien influence

Under alien influence | Bron: Gerhard Mantz – Lumas.com

De Hongaarse fotograaf Sarolta Ban is eigenlijk opgeleid tot sieradenontwerper, maar maakt nu digitaal gemanipuleerde foto’s. De onderstaande foto is vanaf 225 euro te koop bij galerie Qlick Editions. (KC)

Untitled
Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: Het gemanipuleerde sneeuwlandschap
Sluiten