Trends in de fotografie: Het gelaagde portret

Met de serie trends in de fotografie belichten we wekelijks wat de trends op het gebied van fotografie zijn, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries, geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: Het gelaagd portret.

Rainstick

Een manier om iemand herkenbaar in beeld te brengen, maar tegelijk wat mysterie of een extra betekenis toe te voegen is het gelaagde portret. Op het eerste gezicht zie je hier een standaard portret, maar de extra laag geeft een kijkje in een fantasiewereld of laat het aura van de geportretteerde zien.

Kenmerken van de foto’s

De lagen kunnen op verschillende manieren gecreëerd worden. Sommige fotografen plaatsen door de double exposure techniek twee lagen over elkaar. Andere fotografen brengen al voor het fotograferen de lagen aan met behulp van textiel en make-up. Ook kan een fotobewerkingsprogramma een extra laag aanbrengen.

Door de extra laag transformeert het portret compleet. Plotseling zie je de gedachten, gevoelens of innerlijke wereld van het model. Door deze techniek kan de fotograaf meer laten zien dan een normaal portret zou laten zien.

Carla Bruni

Welke fotografen werken op deze manier?

Een extra mysterieuze laag aanbrengen in hun werk is iets wat veel kunstenaars doen. Deze fotografen geven hun model fantasie en emoties door hun gelaagde fotografie.

Mickey Hoogendijk laat met haar portretten koninklijke en verborgen schoonheid zien. Haar werk begint met een object of een droom en eindigt met een foto, die de persoonlijkheid van haar model laat zien. Door de extra laag lijken haar foto’s haast driedimensionaal. Dit werk (prijs op aanvraag) is te koop bij Eduard Planting Gallery.

Regal Blond
Sheltered

De portretten van Rohn Meijer lijken wel onder de zee geschoten. Zijn serie Metamorphosis combineert een portret met felgekleurde lagen. Het model lijkt in een andere wereld terecht gekomen te zijn. Deze portretten (prijs op aanvraag) zijn te koop bij Eduard Planting Gallery.

Metamorphosis 15
Metamorphosis 15 | Bron: Rohn Meijer – Eduard Planting
Metamorphosis 27
Metamorphosis 27 | Bron: Rohn Meijer – Eduard Planting

Clay Lipsky lijkt met zijn foto’s het zonnige aura van zijn model te laten zien. Door double exposure combineert de fotograaf een laag natuurfotografie met een portret. Deze foto’s zijn vanaf 140 euro te koop bij galerie Lumas.

Illuminated VI
Illuminated VI | Bron: Clay Lipsky – Lumas
Illuminated V
Illuminated V | Bron: Clay Lipsky – Lumas

Rachel Nieborg startte haar carrière in textiel, maar maakte later de overstap naar fotografie. Haar werk doet denken aan schilderijen. De gelaagdheid in de foto komt niet door PhotoShop, het toevoegen van textiel op het model zorgt hier voor de extra laag. Haar werk (prijs op aanvraag) is te koop bij Project 2.0 Gallery. (KC)

Hummingbird
Hummingbird | Bron: Rachel Nieborg
Yellow Treads
Yellow Treads | Bron: Rachel Nieborg
Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: Het gelaagde portret
Sluiten