Trends in de fotografie: Het abstracte flatgebouw

Trends in de fotografie is een nieuwe serie op Froot. Met deze serie zal Froot belichten wat de trends op het gebied van fotografie zijn, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries, geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: Het abstracte flatgebouw.

Grote steden zijn fascinerend. Door de architectuur en vele lichten ontstaat er een lijnenspel wat voor de fotograaf heel interessant is. Sommige fotografen fotograferen echter niet de hele stad of gebouwengroepen, maar maken close up van een deel van een flatgebouw. Zij zien dit gebouw meer als een patroon met herhalingen van kleuren en lijnen dan als een onderdeel van een stad. Het beeld is nog duidelijk te herkennen als een gebouw, maar krijgt zo toch iets abstracts en patroonmatigs. Ook foto’s waarop meerdere gebouwen te zien zijn kunnen meer om het lijnenspel gaan dan om het weergeven van een stad.

Arche | Bron: Hans Wilschut

Kenmerken van de foto’s

Bij deze foto’s van flatgebouwen gaat het niet om de stad zelf of om de mensen die in de gebouwen wonen. De fotografen gebruiken de lijnen, kleuren, hoeken en refelecties van gebouwen om een bijna abstract beeld neer te zetten. De compositie is heel belangrijk. Het gaat bij deze foto’s om een patroon van herhalingen, van lijnen en vlakken die zich herhalen.

Waar de ene fotograaf zijn camera omhoog richt en de flatgebouwen tegen de lucht fotografeert, maakt de andere fotograaf een close up van een deel van het gebouw. Vaak worden de foto’s ook ’s nachts gemaakt. Doordat achter sommige ramen licht aanstaat onstaat een patroon. Ook steken de gebouwen mooi af tegen de lucht.

Monolith | Bron: Wouter Stelwagen

[RELATED id=’235014′]

Welke fotografen werken op deze manier?

De stad met al haar lijnen en kleuren is een dankbaar onderwerp voor veel fotografen. Je kunt geen kunstbeurs bezoeken zonder verschillende foto’s te zien van het lijnenspel in flatgebouwen. Elke fotograaf fotografeert dit op een andere manier.

In de foto’s van Wouter Stelwagen van flatgebouwen zijn geen mensen te zien. Ze laten zien hoe kil en leeg de stad kan zijn. Tegelijkertijd geven ze ook een heel mooi, abstract lijnenspel weer. Het werk van Stelwagen is te koop bij Seelevel Gallery vanaf 1007 euro.

Space 1 | Bron: Wouter Stelwagen
Space 4 | Bron: Wouter Stelwagen

Jens vom Dorp is een jonge Duitse fotograaf. Hij fotografeert als sinds zijn 19de voornamelijk stadsarchitectuur. De foto’s van Vom Dorp zijn vanaf 92 euro te koop bij galerie YellowKorner.

Zentralbalkon | Bron: Jens vom Dorp
Plattenleben | Bron: Jens vom Dorp

Loïc Kervagoret is eigenlijk ingenieur, maar werd gegrepen door de lijnen in architectuur van Parijs. Hij fotografeert zowel in kleur als in zwart-wit, de nadruk ligt echt op de lijnen. De foto’s van Kervagoret zijn vanaf 92 euro te koop bij galerie YellowKorner.

Smileys | Bron: Loïc Kervagoret
Paralleles divergentes | Bron: Loïc Kervagoret

Hans Wilschut woont en werkt in Rotterdam, wat in Nederland waarschijnlijk de geschiktste stad is om flatgebouwen te fotografen. Veel van zijn foto’s zijn ’s nachts of met schemering gemaakt, waardoor licht en kleur nog interessanter worden. De foto’s van Wilschut zijn te koop bij Galerie Ron Mandos (prijs op aanvraag). (KC)

Relocation | Bron: Hans Wilschut
Vanishing Point | Bron: Hans Wilschut

[RELATED id=’238195′]

Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: Het abstracte flatgebouw
Sluiten