Trends in de fotografie: Geef mij maar Amsterdam

Met de serie trends in de fotografie belichten we wekelijks wat de trends op het gebied van fotografie zijn, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries, geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: Geef mij maar Amsterdam.

Amsterdam through wheels #12 | Bron: Friso Boven – Okker Art Gallery

“Geef mij maar Amsterdam, dat is mooier dan Parijs.” Zo begint het refrein van het liefdeslied Johnny Jordaan voor deze stad. Veel fotografen sluiten zich hierbij aan en gaan in Amsterdam op zoek naar interessante beelden om met hun camera vast te leggen.

Kenmerken van de foto’s

Een groot deel van de foto’s in Amsterdam wordt niet door fotografen gemaakt, maar door toeristen. Om niet in clichés te vervallen moeten de fotografen dus goed nadenken over het beeld dat ze van de stad willen neerzetten.

Om een ander beeld neer te zetten dan een typisch toeristisch plaatje, kunnen de fotografen niet slechts hun toestel richten en op het knopje drukken. Ze moeten de stad op een verfrissende manier weergeven om de aandacht te trekken. Zo kiezen fotografen er voor om de stad verstild weer te geven door bijvoorbeeld een lange sluitertijd te gebruiken, een lege stad te fotografen of in zwart-wit te werken. Andere fotografen construeren zelf een beeld van de stad.

Welke fotografen werken op deze manier?

De muze Amsterdam inspireert fotografen op diverse manieren. Waar Amsterdam bij de ene fotograaf hoofdrolspeler is, is de stad bij een ander slechts decor.

Tim Besteman gaat in Amsterdam op zoek naar bijzondere doorkijkjes. Door in zwart-wit te fotograferen en mensen niet of slechts als vage figuranten in beeld te brengen, doet hij het lijken of de tijd heeft stilgestaan. Deze foto’s zijn voor 145 euro te koop bij kunsthandel en kunstuitleen Art Olive.

Reling op de brug | Bron: Tim Besteman – Art Olive
Montelbaans toren | Bron: Tim Besteman – Art Olive

De panoramafoto’s van Martijn van den Dobbelsteen lijken in elkaar gezet met behulp van Photoshop, maar dit is niet het geval. Het bijzondere licht op deze foto’s van Amsterdam bij schemer is te danken aan een goede camera en een lange sluitertijd. Deze foto’s zijn voor 850 euro te koop bij kunsthandel en kunstuitleen Art Olive.

Friso Boven bekijkt Amsterdam door een apart kader. Op zijn foto’s kijk je door een fietswiel naar typisch Amsterdamse taferelen of gebouwen. Dit bijzondere frame voegt nog een extra Nederlands tintje aan de foto toe. De serie Amsterdam through wheels is vanaf 395 euro per foto te koop bij Okker Art Gallery.

Amsterdam through wheels #6 | Bron: Friso Boven – Okker Art Gallery
Amsterdam through wheels #7 | Bron: Friso Boven – Okker Art Gallery

Voor de Nocturnal Delight Series reisde Hans Withoos in 2011 de wereld over om tegen een bekende achtergrond, foto’s te maken met als thema de zeven hoofdzonden. In 2015 maakte hij een uitbreiding op deze serie. Ditmaal zijn de theatrale taferelen allemaal in Amsterdam of Venetië gefotografeerd. Deze foto’s (prijs op aanvraag) zijn te koop bij Eduard Planting Gallery. (KC)

Amsterdam – Rijksmuseum | Bron: Hans Withoos – Eduard Planting
Amsterdam, my city | Bron: Hans Withoos – Eduard Planting
Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: Geef mij maar Amsterdam
Sluiten