Trends in de fotografie: Geconstrueerd beeld

Trends in de fotografie is een nieuwe serie op Froot. Met deze serie zal Froot belichten wat de trends op het gebied van fotografie zijn, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries, geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: Geconstrueerd beeld.

Ephemera (Untitled 12) | Bron: Koen Hauser

Fotografen kijken goed om zich heen. Ze zijn altijd op zoek naar interessante beelden om vast te leggen. Sommige fotografen wachten echter niet tot het perfecte plaatje op hun pad komt, maar creëren dit gewoon zelf. De fotografen maken zelf een sculptuur of creëren met vormen en kleuren een stilleven dat ze fotograferen.
[RELATED id=’239238′]

Kenmerken van de foto’s

Er zijn verschillende manieren waarop fotografen een beeld creëren. Sommige fotografen maken een soort stilleven, andere fotografen maken een sculptuur dat ze fotograferen. Vaak kiezen de fotografen bij deze foto’s voor reflectieve materialen. Lichtval is erg belangrijk bij dit soort foto’s.

Naast lichtval zijn kleur en vorm ook erg belangrijk. De fotografen kiezen voor felle kleuren. Deze kleuren staan vaak in scherp contrast tot elkaar, al kan er ook juist voor zwart-wit of een compositie in kleur worden gekozen. De voorstellingen zijn vaak abstract en de compositie is belangrijker dan een herkenbare voorstelling.

Lightsculpture #9 | Bron: Pim Leenen

Welke fotografen werken op deze manier

Alle fotografen die een beeld in scène zetten om te fotograferen doen dat op een andere manier. De ene fotograaf maakt een sculptuur, zoekt daar een geschikte achtergrond bij en fotografeert dat, terwijl andere fotografen meer op een compositie van vormen en lichtreflecties focussen. Bij alle fotografen zijn kleuren, vormen en licht(reflecties) belangrijk.

Fotografe Eva Roovers maakt sculpturale stillevens vaak met gebruik van spiegels of doorzichtige elementen, waardoor de stillevens zichzelf spiegelen. Hierbij spelen kleuren en vormen een belangrijke rol. Deze stillevens fotografeert Roovers met veel aandacht voor de compositie. De foto’s zijn te koop (prijs op aanvraag) bij Seelevel Gallery.

Mirror door Eva Roovers | Bron: Eva Roovers
Yellow door Eva Roovers | Bron: Eva Roovers

Een andere kunstenaar die ook gebruik maakt van spiegelingen is Pim Leenen. De foto’s van Leenen zijn foto’s van sculpturen gemaakt van spiegels. Het weerkaatsen van het licht is een belangrijk element van deze foto’s. De foto’s van Leenen zijn verkrijgbaar bij Seelevel Gallery vanaf 399,99 euro.

Lightsculpture #11 | Bron: Pim Leenen
Lightsculpture #14 | Bron: Pim Leenen

Lorenzo Vitturi verzamelde voor de serie Dalston Anatomy op de Dalston’s Ridley Market in zijn woonplaats Londen het materiaal dat weggegooid of achtergelaten werd. Hier maakte hij sculpturale stillevens van, die hij fotografeerde. Het werk van Lorenzo Vitturi is voor 800 euro te koop bij galerie Foam Editions.

White Yam #5 | Bron: Lorenzo Vitturi

[RELATED id=’238195′]
Voor de serie Ephemera maakte fotograaf Koen Hauser proppen van aluminiumfolie en plastic verpakkingsmateriaal. Deze fotografeerde hij alsof het om edelstenen en mineralen ging. Deze foto’s (prijs op aanvraag) zijn te koop bij The Ravestijn Gallery. (KC)

Ephemera (Untitled 11) | Bron: Koen Hauser
Ephemera (Untitled 9) | Bron: Koen Hauser
Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: Geconstrueerd beeld
Sluiten