Trends in de fotografie: Extreem vogelperspectief

Trends in de fotografie is een nieuwe serie op Froot. Met deze serie belichten we wat de huidige trends op het gebied van fotografie zijn, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries, geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: Extreem vogelperspectief.

Mass Games Pyongyang #05 | Bron: Werner Kranwetvogel – Lumas

Vogelperspectief is een technische term uit de fotografie. Het betekent dat de fotograaf, net als een vogel op het onderwerp neerkijkt. Dit hoeft niet van grote hoogte te zijn, als je staand iets fotografeert wat op tafel ligt, gebruik je bijvoorbeeld ook al vogelperspectief. Een aantal fotografen trekt dit in het extreme en fotografeert het onderwerp wel van grote hoogte, sommige fotografen gaan hiervoor zelfs de lucht in, als echte vogels dus.

Kenmerken van de foto’s

Aangezien de fotograaf van grote hoogte fotografeert, past er veel op de foto en is er ook veel op deze foto’s te zien. De mensen op de foto lijken bijna mieren, zo klein. Details met felle kleuren vallen hier extra op. Ze komen naar voren uit de vaak rustiger gekleurde omgeving.
[RELATED id=’249297′]
Vaak zijn steden of mensen de onderwerpen van deze foto’s, maar ook dieren zijn heel geschikt. Deze manier van fotograferen laat bewegingen en patronen zien. Ook kan de fotograaf zo makkelijk onopgemerkt zijn onderwerp vastleggen.

Flamingo take off | Bron: Michael Poliza – Yellow Korner

Welke fotografen werken op deze manier

De fotografen die op deze manier te werk gaan proberen letterlijk en figuurlijk een ander perspectief te bieden. Ze geven met hun foto’s een andere kijk op een bekende situatie.

Het fotografenduo Oliver Kröning & Dennis Orel heeft voor de fotoserie El Arenal het gelijknamige stand bij Mallorca gefotografeerd. Van bovenaf fotografeerden ze hier de zonaanbidders. Door de gekleurde handdoeken ontstaan patronen. Het resultaat is zo totaal anders dan de vakantiefoto’s van deze toeristen zelfs. De foto’s van het duo zijn vanaf 170 euro te koop bij galerie Lumas.

Werner Kranwetvogel was als één van de weinige westerlingen in staat om foto’s te maken in Noord-Korea. Hier fotografeerde hij de shows, waarbij talloze performers samen een afbeelding opbouwen. Hij probeert hierbij het moment vast te leggen, juist de beweging en het individuele fascineert hem in deze strak geregisseerde massa. De foto’s zijn vanaf 390 euro te koop bij galerie Lumas.

Mass Games Pyongyang #02 | Bron: Werner Kranwetvogel – Lumas
Mass Games Pyongyang #08 | Bron: Werner Kranwetvogel – Lumas

Michael Poliza koos niet voor mensen, maar voor dieren als onderwerp van zijn foto’s. Vanuit een helikopter fotografeerde deze natuurfotograaf Afrikaanse dieren. De bewegingspatronen van de dieren zijn zo goed te zien. Deze foto’s zijn vanaf 92 euro te koop bij galerie YellowKorner.

Elephants in Moremi | Bron: Michael Poliza – Yellow Korner
Pink flaming formation | Bron: Michael Poliza – Yellow Korner

[RELATED id=’251528′]
De Nederlandse fotograaf Nancy Lee deelt haar foto’s op in een ruitenpatroon. Haar foto’s zijn samengesteld; ze snijdt in de foto en plakt die in ruitjes aan elkaar. Vaak herhaalt ze hierbij elementen. Deze delen vormen aan elkaar geplakt één beeld van één aspect van het stadsleven. Het werk is vanaf 170 euro te koop bij galerie Lumas. (KC)

Hong Kong Traffic | Bron: Nancy Lee – Lumas
Alphabeth Soup | Bron: Nancy Lee – Lumas
Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: Extreem vogelperspectief
Sluiten