Trends in de fotografie: Droomscènes

Met de serie trends in de fotografie belichten we wekelijks wat de trends op het gebied van fotografie zijn, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries, geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: Droomscènes.

Kunst is natuurlijk bij uitstek de manier om de beelden in je hoofd tot leven te brengen. Fotografie lijkt daar misschien niet de meest geschikte vorm voor. Maar niet alle foto’s zijn een directe weergave van de werkelijkheid.

Kenmerken van de foto’s

Deze droomscènes zijn goed uitgedacht door de fotografen. Van de kleding van de modellen tot hun houdingen, alles is precies uitgedacht. Natuurlijk kan niet alles wat je bedenkt echt in de werkelijk nagemaakt worden. Gelukkig hebben de fotografen met fotonabewerkingsprogramma’s de mogelijkheid om hun surrealistische dromen werkelijkheid te maken.

Op hun foto’s zweven modellen in het niets, klimmen ze naar de sterren of slapen ze op een bedje van bloemen. Als je het kan bedenken, kan een fotograaf het in beeld brengen.

Welke fotografen werken op deze manier?

Waar het bij de ene foto in een oogopslag duidelijk is dat dit beeld helemaal door de fotograaf bedacht is, lijken andere foto’s op het eerste gezicht realistische beelden. Tot je beter kijkt en details ziet die in het echt niet zouden kunnen.

Sanja Marusic staat bekend om haar dromerige landschappen en portretten. Bij sommige van haar foto’s legt ze extra nadruk op de dromerige eigenschappen van haar foto’s door die nog extra na te bewerken. Door digitale nabewerking ontstaan situaties die eigenlijk niet kunnen. Deze foto’s zijn te koop (prijs op aanvraag) via Flatland Gallery.

He disappeared into complete silence #1 | Bron: Sanja Marusic – Flatland Gallery

He disappeared into complete silence #5 | Bron: Sanja Marusic – Flatland Gallery

Julia Fullerton-Batten zet alledaagse tafrelen in scène. Door de kledingkeuze en het toevoegen van bijzondere details lijken de scènes niet helemaal te kloppen. Voor haar serie In Between laat ze haar modellen zweven. De foto’s van Fullerton-Batten zijn te koop (prijs op aanvraag) bij Flatland Gallery.

Vakantiefoto’s of foto’s van de feestdagen, wie heeft ze niet? Henrieta Haniskova gebruikt deze herkenbare clichés als basis voor haar foto’s. Door bijvoorbeeld figuren toe te voegen die traditioneel niet in het plaatje passen of zakken over de hoofden van de modellen te plaatsen, krijgen deze beelden een sinistere sfeer. Deze foto’s zijn te koop vanaf 60 euro bij galerie Qlick Editions.

Alastair Magnaldo brengt met zijn foto’s een droomwereld tot leven. Op de foto’s komen echte modellen in een situatie terecht die zonder PhotoShop niet zou kunnen. Deze werken zijn vanaf 92 euro te koop bij galerie YellowKorner.

On The Road Again | Bron: Alastair Magnaldo – YellowKorner

Meer bijzondere fotografie zien?

Neem dan ook eens een kijkje in onze Fotografie-Basket!

Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: Droomscènes
Sluiten