Trends in de fotografie: Double exposure

Met de serie trends in de fotografie belichten we wekelijks wat de trends op het gebied van fotografie zijn, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries, geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: Double exposure.

Double exposure is een fototechniek waarbij bij een analoge foto na het drukken op het knopje van de camera de film teruggespoeld wordt, waarna deze nog een keer gebruikt wordt om een foto te maken. De foto die hierdoor ontstaat is een samensmelting van twee beelden, waarbij deze over elkaar geplaatst zijn. Beide beelden lijken hierdoor transparant.

Kenmerken van de foto’s

Door middel van double exposure kan een fotograaf meerdere beelden tot een beeld samenvoegen. Zo kan een onderwerp van meerdere kanten tegelijk belicht worden of kunnen twee totaal verschillende scènes samen één werk worden en zo elkaar versterken.

Om het effect van een double exposure foto te krijgen hoeft tegenwoordig niet meer analoog gefotografeerd te worden. Door in een fotobewerkingsprogramma twee beelden over elkaar te plaatsen ontstaat hetzelfde effect.

New York + London #61 | Bron: Daniella Zalcman – Lumas

Welke fotografen werken op deze manier?

Omdat double exposure meerdere dingen tegelijk laat zien of je een onderwerp van verschillende kanten laat bekijken, is het een geliefde techniek. Waar de ene fotograaf het heel subtiel gebruikt, is het bij een andere gelijk duidelijk.

Voor de serie Inside combineert Miki Takahashi zelfportretten met een beeld van de omgeving. Dit doet ze om het stadsbeeld te gebruiken om haar emoties te laten zien. Door de double exposure krijgt het portret ook iets mysterieus. Deze portretten zijn vanaf 140 euro verkrijgbaar bij galerie Lumas.

Warm Rain | Bron: Miki Takahashi – Lumas
Tsim Sha Tsui Portrait | Bron: Miki Takahashi – Lumas

Isabelle Wenzel staat bekend om de vreemde poses die ze haar modellen laat aannemen. De modellen die nette, felgekleurde kleren aanhebben, kijken niet in de camera, van veel is het hoofd zelfs niet te zien. Soms plaatst Wenzel zelfs voorwerpen op haar modellen. Bij een aantal van de foto’s zijn verschillende beelden over elkaar geplaatst om een nog bevreemdender beeld te krijgen. Dit werk (prijs op aanvraag) is te koop bij galerie Bart.

Daniella Zalcman heeft in zowel New York als Londen haar huis. Om haar twee thuissteden samen te smelten, plaatst ze foto’s van beide stadsbeelden over elkaar. Zo creëert Zalcman een plaats waar ze zich helemaal thuis voelt. De foto’s zijn moderne liefdesbrieven aan deze steden. Deze foto’s zijn vanaf 230 euro te koop bij galerie Lumas.

New York + London #71 | Bron: Daniella Zalcman – Lumas
New York + London #98 | Bron: Daniella Zalcman – Lumas

Joris van der Ploeg maakt graag portretten van jonge vrouwelijke modellen. Deze foto’s lijken onscherp, maar als je goed kijkt zie je dat dat komt omdat er twee foto’s over elkaar geplaatst zijn. De foto bestaat dus uit twee erg op elkaar lijkende beelden. Deze foto’s zijn vanaf 1500 euro te koop bij galerie Qlick Editions. (KC)

Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: Double exposure
Sluiten