Trends in de fotografie: Door een waas

Met de serie trends in de fotografie belichten we wekelijks wat de trends op het gebied van fotografie zijn, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries, geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: Door een waas.

All I understand I
All I understand I | Bron: Emilie Hudig – Foam.org

Waar je bij je vakantiefoto’s alles zo goed mogelijk vast wilt leggen en baalt als je foto niet helemaal scherp is, maken sommige fotografen expres wazige foto’s om hun werk een poëtische sfeer te geven.

Kenmerken van de foto’s

Om een waas over de foto te creëren grijpen fotografen vaak naar de analoge camera. Bepaalde belichting of film die over de houdbaarheidsdatum heen is, kunnen voor onverwachte effecten in de foto zorgen. Het eindresultaat van de foto wordt zo iets onvoorspelbaars.

Soms gaan deze effecten fotografen niet ver genoeg en plaatsen ze bijvoorbeeld foto’s over elkaar heen. Wel is de waas op deze foto’s natuurlijk ontstaan en niet later toegevoegd met een fotobewerkingsprogramma.

Into the woods
Into the woods | Bron: Milette Raats – Seelevel.com

Welke fotografen werken op deze manier?

Veel van deze foto’s zijn met een analoge camera gemaakt. Dit zorgt voor onverwachte effecten en vintage aandoende foto’s. Waar de ene fotograaf probeert het beeld meer in de hand te houden, laat de andere fotograaf zich verrassen door het eindresultaat.
[RELATED id=’262889′]
Emilie Hudig maakt analoge foto’s, die door overbelichting een soort zachte, sprookjesachtige uitstraling hebben. Controle is heel belangrijk in het werk van Hudig, die het interessant vindt dat door je door analoge fotografie minder controle op het beeld hebt: je ziet pas wat je geschoten hebt als de foto ontwikkeld is. Het werk van Emilie Hudig is vanaf 650 euro te koop bij galerie Foam Editions.

All I understand V
All I understand V | Bron: Emilie Hudig – Foam.org
Shadow man
Shadow man | Bron: Emilie Hudig – Foam.org

De foto’s van Milette Raats zijn qua kleur helemaal niet vaag, maar juist fel. Door het gebruik van een analoge camera uit de jaren ’50 vervaagt het beeld en krijgen de foto’s een vintage uitstraling. Deze foto’s zijn vanaf 1007 euro te koop bij Seelevel Gallery.

Aerial gaze
Aerial gaze | Bron: Milette Raats – Seelevel.nl
Popcorn fields
Popcorn fields | Bron: Milette Raats – Seelevel.nl

Stefanie Schneider maakt polaroidfoto’s. Door hiervoor film te gebruiken die over datum is, ontstaan in de foto’s onverwachte sluiers en kleuren. Het werk van Stefanie Schneider is vanaf 129 euro te koop bij galerie Lumas.

The Muse
A Vision you can’t capture
A Vision you can’t capture | Bron: Stefanie Schneider – nl.lumas.com

[RELATED id=’261525′]
Voor zijn serie ‘Verhoudingen’ plaats Maarten Rots twee beelden over elkaar heen. Je ziet het ene beeld hierdoor door een waas van het andere beeld. De foto’s van Maarten Rots kun je vanaf 325 euro kopen bij galerie Qlick Editions. (KC)

Verhoudingen 21
Verhoudingen 21 | Bron: Maarten Rots – Qlickeditions.com
Verhoudingen 14
Verhoudingen 14 | Bron: Maarten Rots – Qlickeditions.com
Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: Door een waas
Sluiten