Trends in de fotografie: Diep in de zee

Met de serie trends in de fotografie belichten we wekelijks wat de trends op het gebied van fotografie zijn, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries, geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: Diep in de zee.

Hidden ocean 5 Trachymedusa | Bron: Kevin Raskoff – Lumas

Om deze onderwaterfoto’s te maken trekken de fotografen hun duikersuitrusting aan en gaan ze onder de zeespiegel fotograferen. De landschappen in de zee, die bestaan uit koraal en zeewier, worden op de foto vastgelegd met als hoofdrolspelers natuurlijk de vissen en kwallen die hier leven.

Kenmerken van de foto’s

Onderwaterfotografie is een vak apart. Niet alleen moet je hiervoor als fotograaf goed kunnen duiken. Ook moet je kunnen werken in een omgeving met weinig licht, veranderende kleuren, diepte en waterstromen die voor een ander beeld zorgen.

Waar de ene fotograaf voor zwart-wit gaat, kiest de ander er juist voor om de onderwaterwereld in al zijn felle kleuren te laten zien. Ook verschilt het per fotograaf of ze een overzicht geven van een onderwaterlandschap of zich juist op één zeedier concentreren.

Welke fotografen werken op deze manier?

De wereld onderwater is mysterieus en soms bijna buitenaards. Een onderwaterfoto kan een abstracte compositie, een verhaal of een gedetailleerd portret worden.

David Hall heeft al sinds de jaren ’80 veel prijzen gewonnen voor zijn onderwaterfoto’s en wordt ook wel de meester van de onderwaterfotografie genoemd. Qua compositie lijken zijn foto’s bijna abstracte schilderijen. Deze foto’s zijn vanaf 63,50 euro te koop bij galerie YellowKorner.

Seahorse with Giant Kelp | Bron: David Hall – Yellow Korner
Jellyfish Lake, Palau | Bron: David Hall – Yellow Korner

Henry Horenstein brengt zijn onderwerp van heel dichtbij in beeld. Hij kiest een vis uit en zoomt hier op in. Door het gebruik van zwart-wit en het contrast tussen scherp en vaag, krijgen de foto’s iets mysterieus. Deze werken zijn vanaf 170 euro te koop bij galerie Lumas.

Longnose Skate | Bron: Henry Horenstein – Lumas

Bioloog Kevin Raskoff ging voor zijn serie Hidden Ocean diep in de zee op jacht naar zeedieren. Vooral kwallen fascineren hem door hun levenswijze en hun buitenaardse uiterlijk. Naast het bestuderen, fotografeert Raskoff de kwallen ook. Deze foto’s zijn vanaf 120 euro te koop bij galerie Lumas.

Hidden ocean 2 Chrysaora melanaster | Bron: Kevin Raskoff – Lumas
Hidden ocean 8 Marrus orthocanna | Bron: Kevin Raskoff – Lumas

Marleen van Arendonk maakt haar eigen onderwaterscènes. Ze voegt zelf elementen toe, zoals decorstukken en soms zelfs imitaties van zeedieren, die met de onderwaterlandschappen op haar foto een vervreemdende situatie scheppen. Door de poëtische titels bedenk je een verhaal achter de foto. Deze foto’s zijn vanaf 450 euro te koop bij galerie en kunstuitleen Art Olive. (KC)

Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: Diep in de zee
Sluiten