Trends in de fotografie: De koning der dieren

Met de serie trends in de fotografie belichten we wat de trends op het gebied van fotografie zijn, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries, geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week de koning der dieren: De leeuw.

Relaxed male lion | Bron: Horst Klemm – Lumas

Safarifoto’s is een aparte categorie in de fotografie. Zowel professionele- als amateurfotografen reizen af naar Afrika in de hoop wilde dieren en het liefst de koning der dieren voor hun (tele)lens te krijgen. Eigenlijk is dit een soort jagen op wilde dieren, maar dan met veel diervriendelijkere resultaten. Een van de hoofdprijzen is hierbij natuurlijk de leeuw, de koning der dieren.
[RELATED id=’254444′]

Kenmerken van de foto’s

Veel van de foto’s die gemaakt worden van leeuwen zijn foto’s van de koning der dieren in zijn natuurlijke omgeving. Vaak is er in de achtergrond van de foto de savanne te zien. Dit hoeft echter niet. Bij sommige portretten wordt voor een donkere achtergrond gekozen. De gefotografeerde leeuw zou hier dus ook afkomstig kunnen zijn uit een dierentuin of circus.

Hoewel safarifoto’s uiteraard ook heel goed in kleur afgedrukt kunnen worden, kiezen veel fotografen voor zwart-wit of sepia foto’s. Het effect hiervan is dat de dierenportretten nog indringender worden en ook een meer artistiek in plaats van documentair karakter krijgen.

Lion’s tail | Bron: Laurent Baheux – Yellow Korner

Welke fotografen werken op deze manier?

Veel fotografen die leeuwen fotograferen, fotograferen niet alleen leeuwen, maar ook andere exotische dieren. Wel zijn leeuwen, vooral de mannetjesleeuwen met mooie manen, een van de favoriete onderwerpen van Safarifotografen.

Horst Klemm woont in Zuid-Afrika en is gefascineerd door wilde dieren. Het is dus niet verwonderlijk dat hij een oeuvre aan safarifoto’s heeft. Met zijn foto’s probeert hij de ziel van dieren en landschap te laten zien. Zijn foto’s zijn vanaf 129 euro te koop bij galerie Lumas.

Lion sisters | Bron: Horst Klemm – Lumas
Lion couple | Bron: Horst Klemm – Lumas

Franse fotograaf Laurent Baheux is zijn carrière begonnen als journalist, wat veranderde in fotojournalist. In 2002 ging hij voor het eerst vrij werk maken. Hij ging de natuur van Tanzania fotograferen. Inmiddels fotografeert hij geregeld wilde dieren en probeert hij op deze manier hun levendigheid, kwetsbaarheid en kracht vast te leggen. Deze foto’s zijn vanaf 92 euro te koop bij galerie YellowKorner.

The small one | Bron: Laurent Baheux – Yellow Korner

[RELATED id=’236125′]

Lion in the wind | Bron: Laurent Baheux – Yellow Korner

Ruud Peters is een Nederlandse fotograaf die zich specialiseert in portretten van wilde dieren. Al meer dan vijfentwintig jaar maakt hij dierenportretten, waarvoor hij verschillende prijzen gewonnen heeft. Een aantal van deze portretten zijn vanaf 92 euro te koop bij galerie YellowKorner.

Sweet Dreams | Bron: Ruud Peters – Yellow Korner
Royalty at ease | Bron: Ruud Peters – Yellow Korner

Met een naam als Wolf Ademeit is het niet vreemd dat deze fotograaf gefascineerd is door wilde dieren. In tegenstelling tot de eerder genoemde fotografen maakt hij zijn foto’s echter niet in het wild, maar in de dierentuin. Hij probeert doormiddel van fotografie het unieke van het dier te laten zien. Zijn foto’s zijn vanaf 390 euro te koop bij galerie Lumas. (KC)

Lioness Portrait | Bron: Wolf Ademeit – Lumas
Lying Lion | Bron: Wolf Ademeit – Lumas
Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: De koning der dieren
Sluiten