Trends in de fotografie: De gelaagde foto

Met de serie trends in de fotografie belichten we wat de trends op het gebied van fotografie zijn, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries, geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: De gelaagde foto.

The Tower Bridge. | Bron: Pep Ventosav – Lumas.com

Bij de gelaagde foto creëert een fotograaf met meerdere foto’s één werk. Hiervoor plaatst hij de foto’s over elkaar. Het hoofdonderwerp van de foto is zo duidelijker en alles eromheen wordt dan wazig.

Kenmerken van de foto’s

Wat deze foto’s gemeen hebben is dat ze allemaal in Photoshop uit meerdere foto’s opgebouwd zijn, wat een gelaagd effect geeft. De fotograaf is langs of om het centrale onderwerp heen bewogen en heeft deze foto’g samengevoegd tot één beeld. Hierdoor kan er verschillend licht in de foto zitten en lijkt de foto langs de randen vaag, bijna alsof deze beweegt.
[RELATED id=’248170′]
Deze foto’s hebben vaak een monument of een boom als middelpunt, iets wat je goed uit alle hoeken kunt fotograferen. Een stadsgezicht is echter ook mogelijk. Hoewel er soms vaag mensen op de foto te zien zijn, zijn zij niet het onderwerp.

Brouke Street II. | Bron: Laurent Dequick – Yellow Korner

Welke fotografen werken op deze manier?

Er zijn verschillende manieren om deze werken te maken. Sommige fotografen maken zelf deze foto’s, anderen gebruiken beelden van toeristen. Hoe de foto’s gemaakt worden verschilt ook, waar sommige fotografen om hun onderwerp lopen, varen anderen er langs.

Voor haar fotoserie Mapping loopt Nederlandse fotografe Kim Boske rond de boom die haar onderwerp is en maakt ze telkens een foto. Deze foto’s plaatst ze dan digitaal over elkaar heen, zodat er een afbeelding ontstaat. Op deze afbeelding kun je nog details als spookachtige fietsers zien, die maar op een van de vele laagjes gefotografeerd zijn. Deze foto’s zijn te koop bij galerie Foam Editions vanaf 1.010 euro.

Mapping 1. | Bron: Kim Boske
Mapping 2. | Bron: Kim Boske

Pep Ventosa plaatst verschillende toeristische foto’s van bekende gebouwen over elkaar heen, zodat er een foto ontstaat. Ook maakt hij net als Boske foto’s van bomen uit verschillende gezichtspunten, die hij over elkaar heen plaatst. De werken zijn te koop bij galerie Lumas vanaf 98 euro.

The Brooklyn Bridge. | Bron: Pep Ventosa – Lumas
Central Park Four. | Bron: Pep Ventosa – Lumas

Luc Marciano maakt foto’s van de architectuur van Parijs. Hij fotografeert een monument vanuit verschillende hoeken. Deze foto’s plaatst hij over elkaar heen. Een iconisch beeld krijgt zo iets mysterieus. De foto’s van Marciano zijn vanaf 92 euro te koop bij galerie YellowKorner.

[RELATED id=’245917′]

Reverbere II | Bron: Luc Marciano – Yellow Korner

Laurent Dequick was eerst werkzaam als architect, maar maakt tegenwoordig foto’s van architectuur. Hij maakte foto’s vanaf het water waarbij het langs het onderwerp voer, deze foto’s plaatste hij over elkaar en zo geven ze beweging aan. Ook maakt hij gelaagde foto’s van steden. De foto’s van Dequick zijn vanaf 92 euro te koop bij galerie YellowKorner. (KC)

Madrid Palacio de Christal. | Bron: Laurent Dequick – Yellow Korner
Sailing past the Opera House. | Bron: Laurent Dequick – Yellow Korner
Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: De gelaagde foto
Sluiten