Trends in de fotografie: De auto als model

Met de serie trends in de fotografie belichten we wat de trends op het gebied van fotografie zijn, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries, geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: De auto als model.

Red cars

Wat zijn de kenmerken van de foto’s?

Uiteraard is het gemeenschappelijke kenmerk van deze foto’s dat de auto het onderwerp is. Fotografen kiezen voor verschillende manieren om de auto weer te geven. Door de karakteristieke vormen en glans zie je altijd dat het hier om een portret van een auto gaat.

Wat deze foto’s verder met elkaar gemeen hebben is dat de auto écht het model is. Het gaat bij de foto’s om de auto als onderwerp, niet de auto als vervoermiddel of decor. Mensen om of in de auto’s zijn dus minder belangrijk.

Car Nude XIII
Car Nude XIII | Bron: Maarten van Schaik – Foam.org

Welke fotografen werken op deze manier?

Elke fotograaf zet zijn model, de auto, op een andere manier in. De ene fotograaf fotografeert de auto’s op een glamoureuze manier, waar de andere voor close-ups gaat. Voor de ene fotograaf is het mooi weergeven van de auto zelf het belangrijkste, voor andere gaat het om de materialen, lijnen en kleuren.

René Staud fotografeert auto’s op een glamour manier. Hij schiet de auto’s tegen een witte achtergrond, zodat niets afleidt van de auto. Deze foto’s zijn vanaf 92 euro te koop bij galerie YellowKorner.

Classic cars II
Classic cars II | Bron: René Staud – YellowKorner

[RELATED id=’257982′]
Porsche 911 I

Porsche 911 I | Bron: René Staud – YellowKorner

Bernard Schmerl fotografeerde vintage auto’s. Hij ging hiervoor naar Wiesbaden, waar jaarlijks een oldtimer evenement is. Deze auto’s fotografeerde hij vanuit de lucht. De foto’s zijn vanaf 190 euro te koop bij galerie Lumas.

Italian Classic
Italian Classic | Bron: Bernard Schmerl – Lumas.com
Silberpfeil
Silberpfeil | Bron: Bernard Schmerl – Lumas.com

Maarten van Schaik heeft een serie Car Nudes gemaakt. Dit zijn close-ups van delen van auto’s, geselecteerd op kleur en compositie. Deze werken zijn vanaf 640 euro te koop bijgalerie Foam Editions.

Car Nude VI

[RELATED id=’258656′]
Carl Nude XI

Carl Nude XI | Bron: Maarten van Schaik – Foam.org

Heiko Hellwig lijkt ook de auto als model gekozen te hebben. Het gaat hier echter om een ander soort auto, namelijk om een trapauto. Deze foto’s zijn vanaf te koop bij galerie Lumas vanaf 349 euro. (KC)

Pedal cars 12
Pedal cars 12 | Bron: Heiko Hellwig – Lumas.com
Pedal cars 5
Pedal cars 5 | Bron: Heiko Hellwig – Lumas.com
Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: De auto als model
Sluiten