Trends in de fotografie: Collages

Met de serie trends in de fotografie belichten we de huidige trends op het gebied van fotografie, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries. Geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: Collages

Island of Light | Bron: Joseph Klibansky – rizegalley.com

Collage is een techniek waarbij verschillende elementen of afbeeldingen samen een tweedimensionale afbeeldingen worden. Dit kan zowel met knippen en plakken met papier of digitaal. Deze trend doet denken aan de geconstrueerd beeld trend waar we het eerder over hadden, maar in dit geval gaat het dus niet om driedimensionaal werk, maar om tweedimensionaal werk.

Kenmerken van de foto’s

Een collage is een samengesteld kunstwerk. Het is dus soms meer dan een foto, bijvoorbeeld een gefotografeerd papierkunstwerk. De fotograaf heeft dan eerst een afbeelding gemaakt en dan deze vastgelegd. De collage kan ook digitaal gecreëerd zijn, door verschillende foto’s en delen van foto’s over elkaar heen te plaatsen.
[RELATED id=’249297′]
Aan de collage kun je dus duidelijk zien dat het uit verschillende elementen bestaat. Delen van de afbeelding zijn geknipt of gescheurd en aan elkaar geplakt. De elementen van de afbeelding lopen dus niet vloeiend in elkaar over. Ook aan afwijkende formaten van onderdelen of ontbrekende, of niet kloppende schaduwen kun je soms zien dat de afbeelding geconstrueerd is.

Course of Empire | Bron: Matthew Cusick – nl.lumas.com

Welke fotografen werken op deze manier?

Elke fotograaf heeft zijn eigen manier van collages maken. Waar de ene digitaal aan het werk gaat, gaat de andere met schaar en papier aan de slag. Ook maken fotografen vaak gebruik van verschillende technieken door elkaar. Collage bevindt zich op het kruispunt tussen verschillende kunstvormen.

Joseph Klibansky componeert zijn kunstwerken door op zijn computer verschillende foto’s over elkaar heen te plaatsen. Daarna gebruikt hij verftechnieken, grafische technieken en digitale bewerkingen om tot het definitieve kunstwerk te komen. De werken (prijs op aanvraag) zijn te koop bij Rize Gallery.

Matthew Cusick maakt collages van oceanen en landschappen, die hij vervolgens fotografeert. De collages maakt hij door stukken van landkaarten aan elkaar te puzzelen, zodat de kleuren een nieuwe afbeelding vormen. Zijn werk is vanaf 98 euro te koop bij galerie Lumas.

Genevieve’s Wave | Bron: Matthew Cusick – nl.lumas.com
Empire Revisited | Bron: Matthew Cusick – nl.lumas.com

Voor haar collages maakt Fleur van Dodewaard ook gebruik van papier. Ze maakt een compositie van verschillende vormen, kleuren en texturen papier, die ze vervolgens fotografeert. Haar foto’s doen denken aan abstracte kunst. Deze foto’s zijn te koop bij Seelevel Gallery (prijs op aanvraag).
[RELATED id=’245917′]

Scenery Studies 1 | Bron: Fleur van Dodewaard – www.seelevel.nl
Scenery Studies 2 | Bron: Fleur van Dodewaard – www.seelevel.nl

Duran Lantink heeft eigenlijk mode gestudeerd en dat zie je duidelijk terug in zijn foto’s, waar veel aandacht is voor modellen, kleuren en patronen. Daarnaast valt op dat zijn portretten uit verschillende onderdelen samengesteld zijn, alles wordt met elkaar gecombineerd. Één van zijn foto’s is voor 75 euro te koop via De Fotoclub via de website of de tijdelijke Pop-up galerie in de Melkweg in Amsterdam. (KC)

Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: Collages
Sluiten