Trends in de fotografie: Bloemen in close-up

Met de serie trends in de fotografie belichten we wekelijks wat de trends op het gebied van fotografie zijn, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries, geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: Bloemen in close-up.

Al voordat de fotografie uitgevonden was, werden bloemen regelmatig als onderwerp gebruikt in de kunst. Door de fotografie kan de kunstenaar echter dichterbij de bloem komen dan eerder het geval was. Door middel van fotografie kan de fotograaf de bloem van heel dichtbij vastleggen en details als de stamper en meeldraden laten zien.

Kenmerken van de foto’s

Bloemen zijn een dankbaar onderwerp. Ze zijn van zichzelf al mooi, kleurrijk en interessant van vorm. Door belichting, compositie en afsnijdingen kan de fotograaf de bloemen op een nieuwe, originele manier in beeld brengen.

Door de bloem van heel dichtbij te fotograferen, wordt het beeld soms bijna abstract. Door de kleurkeuze te manipuleren kan de fotograaf het beeld nog artistieker maken. Vaak kost de prefecte compositie vinden de fotografen erg veel tijd. Bij close-ups gaat het hier vaak om millimeterwerk.

Welke fotografen werken op deze manier?

Hoewel het onderwerp niet heel origineel is, probeert elke fotograaf zijn eigen handtekening onder de bloemenfoto’s te zetten. Kleine details zorgen voor grote verschillen in het eindresultaat. Lieke Fortuin maakt in opdracht vooral portretten. Ze fotografeert voor haar vrije werk echter veel bloemen. Deze foto’s zijn vanaf 675 euro te koop bij kunstuitleen en verkoop Art Olive.

Op een zwarte achtergrond maakt Kate Scott een compositie van de bloem die ze wil fotograferen, zodat deze in een interessante vorm vastgelegd kan worden. Dit werk is vanaf 92 euro te koop bij galerie YellowKorner.

Marianne Cornelissen-Kuyt wil bloemen op een originele manier in beeld brengen. Hiervoor gebruikt ze onder andere afwijkende kleuren en zoomt ze in. Om zware schaduwen te voorkomen, fotografeert ze de bloemen alleen bij daglicht. Haar foto’s zijn vanaf 266 euro te koop bij kunstuitleen en verkoop Art Olive.

Karl Blossfeldt was aan het begin van de 20ste eeuw actief als bloemen- en plantenfotograaf. Blossfeldt, die zichzelf had leren fotograferen, maakte deze foto’s als hulpmiddel voor zijn tekenlessen. Inmiddels worden ook de foto’s en niet alleen de tekeningen die hierop gebaseerd zijn als kunst gewaardeerd. Werk van Blossfeldt is te koop vanaf 280 euro bij galerie Foam Editions. (KC)

Passion Flower | Bron: Karl Blossfeldt – Foam.org
Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: Bloemen in close-up
Sluiten