Trends in de fotografie: Bewegend landschap

Trends in de fotografie is een nieuwe serie op Froot, waarin we belichten wat de trends op het gebied van fotografie zijn, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries. Geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: Bewegend landschap.

Essence #2
Essence #2 | Bron: Florian Müller

Er zijn verschillende soorten landschapsfotografie. Bij deze vorm van landschapsfotografie gaat het er niet om om het landschap zo precies en scherp mogelijk vast te leggen, maar om de beweging in het landschap vast te leggen.
[RELATED id=’242366′]

Kenmerken van de foto’s

Op het eerste gezicht lijken dit misschien abstracte foto’s. Het eerste wat opvalt, zijn de in elkaar vervagende kleuren. Als je beter kijkt, kun je zien dat er landschappen gefotografeerd zijn op een manier dat de beweging in het landschap een hoofdrol speelt.

Aangezien deze foto’s over de bewegingen in het landschap gaan, worden details niet vastgelegd. Mensen, dieren en gebouwen zijn op deze werken niet te zien. Er wordt veel gekozen voor het fotograferen van de zee of van velden met bloemen, gras of graan.

Wildflower III
Wildflower III | Bron: Danae Falliers

Welke fotografen werken op deze manier?

Op verschillende manieren benadrukken de fotografen de beweging in het landschap. Waar de één dat tijdens het fotograferen doet, bijvoorbeeld met een lange sluitertijd, doet de ander dat tijdens de nabewerking met Photoshop.

De Canadese fotograaf David Burdeny gebruikt voor zijn serie Drift een lange sluitertijd. Dit zorgt voor een wazige foto en laat veranderingen in het landschap zien die je met het blote oog niet kunt waarnemen. Burdeny zoekt ritmes en patronen in het landschap. Vanaf 98 euro kun je een foto van Burdeny in huis halen.

Pacific Ocean Kashima, Japan
Pacific Ocean Kashima, Japan | Bron: David Burdeny
Sakura, Kyoto, Japan
Sakura, Kyoto, Japan | Bron: David Burdeny

Danae Falliers legt landschappen op zo’n manier vast dat ze haast abstract worden. Overgangen in de natuur die normaal niet zichbaar zouden zijn, laat Falliers met haar foto’s zien. Haar onderwerpen vindt ze in het zuidwesten van de Verenigde Staten, waar ze vandaan komt. Het werk van Falliers is vanaf 250 euro te koop.

High plains II
High plains II | Bron: Danae Falliers
L.A. sea I
L.A. sea I | Bron: Danae Falliers

[RELATED id=’241372′]
Florian Müller is een Duitse fotograaf die met zijn werk het thema het permanente van beweging onderzoekt. Hij legt landschappen vast en bewerkt deze zodat het landschap abstract wordt en de beweging beter tot zijn recht komt. Zijn foto’s zijn te koop bij galerie YellowKorner vanaf 92 euro.

Essence #19
Essence #19 | Bron: Florian Müller
Transitus #2
Transitus #2 | Bron: Florian Müller

Friedrich Gier is opgeleid tot schilder en grafisch designer, wat goed terug te zien is in zijn foto’s. Hij past grafisch design technieken toe op zijn foto’s, waardoor de foto’s het uiterlijk van een schilderij krijgen. Vanaf 85 euro kun je een foto van Gier in huis halen. (KC)

Vosges III
Vosges III | Bron: Friedrich Gier
Vosges I
Vosges I | Bron: Friedrich Gier
Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: Bewegend landschap
Sluiten