Trends in de fotografie: Ballerina’s

Met de serie trends in de fotografie belichten we wekelijks wat de trends op het gebied van fotografie zijn, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries, geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: Ballerina’s.

Waiting for their turn
Waiting for their turn | Bron: Mark Olich – Yellowkorner.com

Voor veel fotografen zijn balletdansers een droomonderwerp. Niet alleen scheppen ze door kostuums, licht en decor een soort sprookjeswereld, door hun lenigheid zijn ze ook nog eens de perfecte modellen, die elke pose kunnen aannemen.

Kenmerken van de foto’s

Wat de fotograaf precies interessant vindt aan balletdansers verschilt. De ene fotograaf wil de lichamen en poses vastleggen. Andere fotografen hebben meer interesse in de magie van het optreden en de spanning die er omheen hangt.
[RELATED id=’262271′]
Door het gebruik van dramatische belichting krijgen de bewegingen nog meer aandacht. Ook doeken en kostuums benadrukken de bewegingen.

Blaues Tuch
Blaues Tuch | Bron: Dieter Blum – Lumas.com

Welke fotografen werken op deze manier

Waar de ene fotograaf focust op de emoties van de dansers, staat voor de andere beweging centraal. De ene fotograaf wil het optreden vastleggen, de andere heeft meer aandacht voor de gebeurtenissen achter de schermen. Allemaal hebben ze de dansers centraal staan.

Mark Olich is gespecialiseerd in het fotograferen van theater en ballet. Hij fotografeert zowel het optreden als achter de schermen. Deze foto’s zijn te koop bij galerie YellowKorner vanaf 92 euro.

Water Lily
Teaching moment
Teaching moment | Bron: Mark Olich – Yellowkorner.com

Dieter Blum is gefascineerd door de poses die danser Vladimir Malakhov aanneemt en de bewegingen die hij maakt. Dansers laten het menselijk lichaam op een fascinerende manier zien. Het werk van Blum is vanaf 210 euro te koop bij galerie Lumas.

Vladimir Malakhov, Nadja Saidakova
Vladimir Malakhov, Nadja Saidakova | Bron: Dieter Blum – Lumas.com
Vladimir Malakhov, Verschleierung
Vladimir Malakhov, Verschleierung | Bron: Dieter Blum – Lumas.com

[RELATED id=’263524′]
Met zijn serie ‘Digital Dansers’ probeert Joerg Maxzin de beweging van de balletdansers vast te leggen door middel van fotografie. In plaats van een momentopname probeert de fotograaf hier een deel van de dans vast te leggen. Deze foto’s zijn vanaf 170 euro te koop bij galerie Lumas.

Digital Dansers No1
Digital Dansers No1 | Bron: Joerg Maxzin – Lumas.com
Digital Dansers No 2
Digital Dansers No 2 | Bron: Joerg Maxzin – Lumas.com

Alex Timmermans is gefascineerd door oude fotografietechnieken. Zijn foto’s lijken klassieke tijdloze foto’s, maar hebben een moderne toevoeging. Deze foto’s (prijs op aanvraag) zijn te koop bij galerie Eduard Planting. (KC)

Swan Lake
Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: Ballerina’s
Sluiten