Trends in de fotografie: Artistiek naakt

Met de serie trends in de fotografie belichten we wekelijks wat de trends op het gebied van fotografie zijn, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries, geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: Artistiek naakt.

Small Games #2 | Bron: Ilya Rashap – Yellow Korner

Naaktportretten zijn goed vertegenwoordigd in de fotografie. Er zijn zelfs verschillende genres in naaktportretten: van artistiek naakt, wat vooral focust op het menselijk lichaam en de bewegingen daarvan, tot erotisch naakt, wat vooral opwindend bedoeld is.

Kenmerken van de foto’s

Het gebruik van naaktmodellen in de kunst gaat al eeuwen terug. Hierdoor kregen kunstenaars een goed beeld van het naakte lichaam en haar mogelijkheden. Ook in de fotografie worden naaktmodellen ingezet. Door beweging en belichting creëert de fotograaf beelden waarbij de nadruk niet op de seksuele kant van het naakt ligt, maar het naakte lichaam wordt gezien als basismateriaal voor het kunstwerk. Borsten en billen krijgen bij deze foto’s niet meer aandacht dan andere delen van het lichaam.

Bij artistiek naakt in de fotografie ligt de nadruk op de vormen en de beweging van het menselijk lichaam. Het model is naakt zodat de lijnen van het lichaam zo goed mogelijk te zien zijn, wat een mooier beeld oplevert dan als de lijnen onderbroken worden door bijvoorbeeld ondergoed. Vaak wordt er voor gekozen om in zwart-wit te fotograferen, wat jarenlang de standaardkeuze was voor kunstfotografie.

Welke fotografen werken op deze manier?

Elke fotograaf maakt zijn eigen keuzes bij het fotograferen van artistiek naakt. Waar de meeste fotografen voor zwart-wit kiezen, kiest een enkeling voor kleur en waar de meerderheid het gehele lichaam wil laten zien, focust een minderheid op details hiervan.

De foto’s van Ilya Rashap moeten een transformatie van de werkelijkheid zijn. Door bijvoorbeeld de compositie probeert hij de verbeelding van de toeschouwer te prikkelen. Belangrijk hierbij is dat het beeld esthetisch en gebalanceerd is. De naaktportretten van Ilya Rashap zijn vanaf 92 euro te koop bij galerie YellowKorner.

Small Games #1 | Bron: Ilya Rashap – Yellow Korner
Another world | Bron: Ilya Rashap – Yellow Korner

Rutger ten Broeke is een Nederlandse fotograaf die zijn carrière begon als modefotograaf. Echter begon hij als snel zijn modellen vooral zonder kleding af te beelden, waardoor het lichaam en de lijnen van het lichaam volledig in de belangstelling kwamen te staan. Zijn werk is te koop bij Kahmann gallery.

René de Haan werkt als freelancefotograaf voor verschillende opdrachtgevers, waaronder mannenbladen als de Playboy. Bij zijn foto’s staat het gehele menselijk lichaam en zijn mogelijkheden in de belangstelling, beweging speelt een belangrijke rol. De foto’s zijn te koop bij Eduard Planting Gallery.

Toen Henrich Heidersberger in de jaren ’40 zijn serie Kleid aus Licht fotografeerde, zorgde dat voor wat opschudding. Het publiek vond het aanstootgevend dat zijn modellen slechts gekleed gingen in stippen van licht. Inmiddels is deze serie echter een klassieker op het gebied van de naaktfotografie. Foto’s uit deze serie zijn vanaf 490 euro te koop bij galerie Lumas. (KC)

Kleid aus Licht, #110_8 | Bron: Henrich Heidersberger – Lumas
Kleid aus Licht, #109_12 | Bron: Henrich Heidersberger – Lumas
Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: Artistiek naakt
Sluiten