Trends in de fotografie: Abstract licht

Met de serie trends in de fotografie belichten we wat de trends op het gebied van fotografie zijn, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries, geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: Abstract licht.

Fotografie betekent letterlijk vertaald schrijven met licht. Sommige fotografen nemen dat erg serieus en gebruiken fotografie om licht op een abstracte manier weer te geven.

Wat zijn de kenmerken van de foto’s?

Deze abstracte foto’s zijn experimenteel. Fotografen gebruiken nieuwe technieken, die ze vaak zelf verzinnen om licht, kleur en vorm vast te leggen. Ook in de nabewerking van de foto kunnen deze elementen nog extra benadrukt worden.
[RELATED id=’253382′]
Vaak zit er wel een dieper idee achter de betekenis van de foto. Soms kan je dit uit de titel van de foto of de serie afleiden. De foto moet een bepaald gevoel overbrengen. Maar een echte voorstelling heeft de foto niet. Het gaat hier om licht, kleur en vorm.

Welke fotografen werken op deze manier?

Opvallend is dat veel van de fotografen die op deze manier te werk gaan in meer disciplines actief zijn. Hun werk is experimenteel. Zo hoeft fotografie bijvoorbeeld niet noodzakelijk met een camera te gebeuren.

Michaël Monney begon zijn carrière als schilder. Na abstracte schilderkunst ging hij ook in andere media abstract werk maken. Voor zijn fotografie bewerkt hij foto’s van objecten tot abstracte beelden van lijnen en licht. Zijn werk is vanaf 92 euro te koop bij galerie YellowKorner.

Ook Beatrice Hug begon als schilder, maar werkt nu als fotograaf. Voor haar foto’s maakt ze eerst een soort doorzichtige sculpturen waar ze licht aan toevoegt. Deze fotografeert ze zodat er beelden ontstaan die doen denken aan abstracte onderwaterlandschappen. Haar werk is vanaf 170 euro te koop bij galerie Lumas.

Manzanillo | Bron: Beatrice Hug – Lumas
Twisted Ice | Bron: Beatrice Hug – Lumas

Jannemarein Renout is een jonge fotografe, die zonder camera fotografeert. In plaats van een camera gebruikt ze een scanner om haar vrolijk gekleurde abstracte beelden vast te leggen. Haar foto’s (prijs op aanvraag) zijn te koop bij Sophie Maree Gallery en Galerie Bart.

[RELATED id=’255382′]

Szilvia Sztankovits is een ander jong talent. Zij fotografeerde voor haar serie Akasa gekleurde en reflecterende abstracte composities. Op de foto’s vallen vooral de kleuren en vormen op, wat Sztankovits precies gefotografeerd heeft en hoe is minder duidelijk. Twee van haar foto’s zijn voor 75 euro per stuk te koop bij galerie Foam Editions. (KC)

Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: Abstract licht
Sluiten