Trends in de fotografie: Voyeurisme

Met de serie trends in de fotografie belichten we wekelijks wat de trends op het gebied van fotografie zijn, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries, geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: Voyeurisme.

Pink Bedroom Odalisque | Bron: Richard Tuschman – Yellow Korner

Ben je ook wel eens nieuwsgierig wat mensen allemaal in hotelkamers doen of hoe het er bij de buren aan toe gaat als de gordijnen dicht zijn? Dan heb ook jij een voyeur in je. Ook veel fotografen hebben hier last van. Ze willen graag een kijkje in het privéleven van andere mensen nemen en geven.

Kenmerken van de foto’s

Dat betekent natuurlijk niet dat de fotografen een camera met telelens op het slaapkamerraam van de buurman gericht hebben. De fotograaf schept zijn eigen scène. Zijn modellen doen precies wat hij wil en de kleuren en compositie zijn zo ook nog eens goed op elkaar afgestemd.

Niet alle fotografen laten een moment zien wat in het echt snel zou gebeuren. Aangezien de foto toch compleet bedacht en gemaakt is, kan de fotograaf ook voor iets extremer gaan. Zo kan hij bijvoorbeeld zijn modellen als dierentuindieren laten zien of verschillende gebeurtenissen op hetzelfde moment laten zien.

Welke fotografen werken op deze manier?

Elke fotograaf schept met zijn foto’s zijn eigen wereld. Als een filmregisseur regisseren deze fotografen een besloten gebeurtenis.

Richard Tuschman laat de intieme werkelijkheid van stellen zien met zijn foto’s. Hij poetst zijn tanden terwijl zij op het bed na zit te denken. Het beeld van deze foto’s is compleet zo bedacht. De mensen op de foto’s zijn modellen en de beelden zijn bewerkt met Photoshop. Deze foto’s zijn vanaf 92 euro te koop bij galerie YellowKorner.

Hotel by Railroad | Bron: Richard Tuschman – Yellow Korner
Pink Bedroom Daydream | Bron: Richard Tuschman – Yellow Korner

Lyndon Wade laat op zijn foto’s steeds dezelfde hotelkamer zien. Wat er in deze kamer gebeurt verschilt per foto. Het ene moment is er een wild feestje, een ander moment wordt er een pornofilm opgenomen of wordt de kamer vernield door een rockband. Deze werken zijn vanaf 198 euro te koop bij galerie Lumas.

Room 107 IV | Bron: Lyndon Wade – Lumas

Ching-Hui Chou is een fotojournalist en dat is terug te zien in zijn werk. Zijn foto’s vertellen een verhaal. Op de foto’s uit de serie Animal Farm kijken we naar binnen bij het dagelijks leven van normale mensen. Als je goed kijkt zie je echter dat deze mensen niet in een normale woning zitten. Zo is de bijvoorbeeld de grond van de kamer rotsachtig. We kijken hier naar mensen in een soort dierentuinopstelling. Deze bijzondere foto’s (prijs op aanvraag) zijn te koop bij Project 2.0 Gallery.

Animal Farm No4 | Bron: Ching-Hui Chou – Project 2.0
Animal Farm No1 | Bron: Ching-Hui Chou – Project 2.0

Op zijn foto: The Grand Hotel geeft fotograaf Alastair Picault ons een kijkje in het leven in een luxe hotel. Op deze foto licht hij scènes uit die zich achter de gevel van het gebouw afspelen zoals een fotoshoot en een inbraak. Deze foto kan voor 2099 euro bij jou aan de muur hangen en is te koop bij galerie Lumas. (KC)

The Grand Hotel | Bron: Alastair Picault – Lumas
Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: Voyeurisme
Sluiten