Trends in de fotografie: Marilyn Monroe

Met de serie trends in de fotografie belichten we wekelijks wat de trends op het gebied van fotografie zijn, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries, geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: Marilyn Monroe.

Marilyn Monroe | Bron: Baron – Lumas

Haar naam is al eerder voorbij gekomen bij trends in de fotografie, maar deze iconische filmster verdient als muze haar eigen categorie. Marilyn Monroe is een icoon van het witte doek en siert nog steeds menig huis- of slaapkamer.

Kenmerken van de foto’s

Bij foto’s van Marilyn Monroe denk je gelijk aan glamourfoto’s. Veel van de foto’s die van Marilyn genomen zijn, vallen dan ook in die categorie. Dit zijn bijvoorbeeld foto’s die gemaakt zijn voor tijdschriften of promoties van films. Een deel van de foto’s geven echter een kijkje in het leven van de mens die achter het icoon schuilging en laten Marilyn tijdens onbewaakte ogenblikken zien.

Veel van deze foto’s zijn nog steeds erg beroemd. Je ziet ze nog regelmatig terug in boeken, maar bijvoorbeeld ook aan de muur van musea, galeries en bij mensen thuis.

Marilyn Monroe | Bron: Milton Greene – Eduard Planting

Welke fotografen fotografeerden Marilyn Monroe?

Als misschien wel de grootste filmster van de 20ste eeuw heeft Marilyn Monroe voor vele camera’s gestaan. Waar de ene fotograaf een poserende filmster fotografeert, schiet een andere foto’s van een lezende of relaxende Marilyn.

Douglas Kirkland heeft de misschien wel bekendste fotoserie van Marilyn Monroe gemaakt. Op deze foto’s ligt Marilyn in een bed en draagt ze hoogstens haar geliefde Chanel No. 5. De foto’s uit deze serie (prijs op aanvraag) zijn te koop bij Eduard Planting Gallery.

Marilyn Monroe 02 | Bron: Douglas Kirkland – Eduard Planting
Marilyn Monroe 01 | Bron: Douglas Kirkland – Eduard Planting

Baron is de artiestennaam van Baron Sterling Henry Nahum. Als fotograaf van beroemdheden kreeg hij ook de 28-jarige Marilyn Monroe voor zijn lens. De foto’s laten een relaxte, maar uiteraard glamoureuze Marilyn zien. Deze foto’s zijn vanaf 98 euro te koop bij galerie Lumas.

Marilyn Monroe in Green | Bron: Baron – Lumas
Marilyn Monroe | Bron: Baron – Lumas

Milton Greene begon op 14-jarige leeftijd met fotograferen en werd op zijn 23ste als een groot fotografietalent gezien. Op zijn 31ste ontmoette en fotografeerde hij Marilyn Monroe voor het eerst. Gedurende vier jaar fotografeerde hij haar regelmatig, hij heeft Marilyn 52 keer voor zijn camera gehad en meer dan 5.000 beelden van haar geschoten. Een deel van deze beelden (prijs op aanvraag) zijn te koop bij Eduard Planting Gallery.

Marilyn Monroe | Bron: Milton Greene – Eduard Planting
Marilyn Monroe | Bron: Milton Greene- Eduard Planting

Ed Feingersh is als fotojournalist in 1955 gevraagd om Marilyn Monroe te fotografen. De zwart-witfoto’s die daar het resultaat van zijn juist omdat het geen glamourfoto’s zijn, maar iets van de echte Marilyn laten zien, wereldberoemd geworden. Zowel galerie Lumas als galerie YellowKorner verkopen een foto in deze serie, de prijzen hiervoor liggen net iets onder de honderd euro.

Marilyn on the roof | Bron: Ed Feingersh – Lumas
Marilyn candid moment | Bron: Ed Feingersh – Yellow Korner
Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: Marilyn Monroe
Sluiten