Mark
Mark Article 17 feb 2015

Trends in de fotografie: Interieur als landschap

Trends in de fotografie is een nieuwe serie op Froot. Met deze serie zal Froot belichten wat de trends op het gebied van fotografie zijn, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries, geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: Interieur als landschap.

Rijksmuseum Library Amsterdam | Bron: Rafael Neff

Landschapsfotografie is natuurlijk geen recente trend en ook foto’s in een interieur zijn niet nieuw. Wat je tegenwoordig wel steeds meer ziet zijn interieurs, vaak van openbare gebouwen, zonder mensen hierin, gefotografeerd als een landschap, maar dan een overdekt kunstmatig landschap.

Kenmerken van de foto’s

Wat deze foto’s gemeen hebben is dat de fotograaf in serie werkt. De fotograaf reist rond om bepaalde gebouwen, zoals bibliotheken op verschillende plaatsten te fotograferen. De plaatselijke bibliotheek voldoet hiervoor niet. De fotograaf kiest voor locaties met een historie en een rijk interieur of juist met hele strakke moderne architectuur. Ook zal hij over het algemeen kiezen voor gebouwen met een vrijetijdsfunctie, waar mensen graag tijd doorbrengen, dus bijvoorbeeld minder snel voor kantoorgebouwen.

Vaak zijn deze interieurlandschappen symmetrisch, zodat ze een rustige indruk maken en de kleuren en vormen het beste tot hun recht komen. Ook zijn er op deze foto’s geen mensen te zien. De aandacht moet naar de architectuur gaan en niet naar de menselijke interactie hierin. De sfeer van de foto is heel belangrijk bij dit soort foto’s, de gebouwen op de foto stralen wat plechtigs uit en worden, zelfs als het geen religieuze gebouwen zijn, een soort tempels voor cultuur en sport.

Théâtre de la Reine | Bron: Franck Bohbot

Welke fotografen werken op deze manier?

Er zijn een aantal fotografen die onafhankelijk van elkaar besloten te hebben om seriematig interieurs van indrukwekkende gebouwen te fotograferen. Vooral theaters en bibliotheken zijn geliefde onderwerpen. Ook bij kunstkopers zijn de foto’s geliefd. Een foto van een klassiek theater boven de bank kan de perfecte aanvulling zijn om een wat strakker interieur een weelderige uitstraling te geven.

[RELATED id=’227447′]

Franck Bohbot heeft series interieurs van verschillende soorten gebouwen gefotografeerd. Hij fotografeerde bibliotheken, theaters, stations, kermisattracties en zwembaden. Bohbot, die zijn carrière begon met het fotograferen van sets, werkt voor zijn foto’s van kermisattracties ook deels in de open lucht. Het werk van Bohbot is vanaf 92 euro te koop bij galerie YellowKorner.

Bibliothèque Sainte-Geneviève | Bron: Franck Bohbot
Piscine de la Butte aux Cailles Paris | Bron: Franck Bohbot

Bernhard Hartmann werd na gefotografeerd te hebben voor een krant landschapsfotograaf. Hij fotografeerde klassieke theaterzalen en als contrast een heel strakke moderne bibliotheek. Ook Hartmann wordt vertegenwoordigd door galerie YellowKorner, de prijzen van zijn werk beginnen bij 92 euro.

Library Stuttgart | Bron: Bernhard Hartmann

Rafael Neff fotografeerde bibliotheken, theaters en wijnkelders. Het werk van Neff is vanaf 260 euro te koop bij galerie Lumas. Neff fotografeert ook buiten. Hij heeft ook een serie foto’s van stranden met strandstoelen of strandhuisjes gemaakt. Naast foto’s van bibliotheken maakt hij ook detailfoto’s van de boeken in de bibliotheken.

Chateau d`Yquem, Bordeaux | Bron: Rafael Neff

De foto’s van Mikhail Porollo zijn een variatie op deze trend. Hij fotografeert niet de interieurs, maar kijkt naar boven en maakt foto’s van de glas-in-loodramen of plafonds van verschillende soorten gebouwen met een publieke functie. Door alleen het plafond op de foto te zetten, worden zijn foto’s een abstract beeld, dat wat wegheeft van een caleidoscoop. Porollo’s foto’s zijn vanaf 170 euro te koop bij galerie Lumas. (KC)

Palace of Catalan Music, Barcelona, Spain | Bron: Mikhail Porollo
Church of our Lady of Laken, Brussels, Belgium | Bron: Mikhail Porollo
Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: Interieur als landschap
Sluiten