Trends in de fotografie: Het mysterieuze woud

Met de serie trends in de fotografie belichten we wekelijks wat de trends op het gebied van fotografie zijn, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries, geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: Het mysterieuze woud.

March Trees | Bron: David Baker – Lumas

Voor hun foto’s zoeken fotografen graag de natuur op. Het bos spreekt tot de verbeeldingen. Sommige fotografen gebruiken het woud om met behulp van modellen een verhaal te vertellen. Anderen willen juist de schoonheid van de stille natuur vastleggen.

Kenmerken van de foto’s

Fotografen die het mysterieuze woud fotograferen moeten veel geduld hebben. Eerst moeten ze op zoek naar de perfecte plek in het bos. Daarna moeten ze ook nog wachten op het perfecte licht en geschikte weersomstandigheden. Ook proberen ze te voorkomen dat er wandelaars op hun foto’s terecht komen, omdat die de afdoen aan het tijdloze gevoel van de foto.

Omdat het vroege ochtendlicht het beste werkt staan deze fotografen vaak vroeg op. Ze kunnen urenlang achter hun camera wachten op de perfecte lichtval door de bomen. Een foto is een momentopname, maar aan deze momentopnames gaat veel tijd en planning vooraf.

Welke fotografen werken op deze manier?

Er zijn verschillende typen bossen. Een berkenbos straalt een andere sfeer uit dan een dicht dennenbos. De fotografen kiezen het bos uit wat het beste bij hun werk past. Waar de ene fotograaf voor een spannende sfeer gaat, kiest de andere voor licht en vrolijk. De foto’s lijken een plaatst uit een sprookje.

Misha de Ridder is een Nederlandse fotograaf die de verstilde natuur vastlegt. Op zijn foto’s zijn geen mensen te zien, verder zoekt de Ridder naar vormen, symmetrie en het perfecte licht. Deze foto’s (prijs op aanvraag) zijn te koopt bij galerie Juliette Jongma.

Voor zijn serie Ridge Trees wil David Baker het bos in zijn woonplaats Southampton van verschillende kanten laten zien. Door bij mist en vroeg in de ochtend met opkomende zon te fotograferen creëert Baker mysterieuze foto’s. Het werk van David Baker koop je vanaf 370 euro bij galerie Lumas.

Forest Ligt | Bron: David Baker – Lumas

Steven Friedman pakt het anders aan en zoekt een lichter type bos: het berkenbos. Hij kiest er voor om de bomen niet geheel te fotograferen, maar om door alleen het midden of de onderkant van de bomen te schieten een haast grafische compositie te maken. Deze foto’s zijn vanaf 390 euro te koop bij galerie Lumas.

Pathway though the Zebra | Bron: Steven Friedman – Lumas
Rusty Ferns and Autumn Aspens | Bron: Steven Friedman – Lumas

Ook Sanne Peper trekt voor haar foto’s de natuur in. Ook het woud laat zich op haar foto’s van de meest mysterieuze kant zien. Haar foto’s zijn vanaf 295 euro te koop bij galerie Foam Editions. (KC)

Great Smokey Mountains, Tennessee | Bron: Sanne Peper – Foam
Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: Het mysterieuze woud
Sluiten