Mark
Mark Article 10 mrt 2015

Trends in de fotografie: Foto’s als stillevens uit de Gouden Eeuw

Trends in de fotografie is een nieuwe serie op Froot. Met deze serie zal Froot belichten wat de trends op het gebied van fotografie zijn, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries, geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: Foto’s als stillevens uit de Gouden Eeuw.

Fotografie betekent letterlijk schrijven met licht. Kunstenaars waarvoor licht ook heel belangrijk was in hun werk zijn de schilders uit de Gouden Eeuw. Op hun stillevens gaven ze met lichtpuntjes heel precies de verschillende afgebeelde materialen uitdrukking. Een aantal fotografen heeft goed naar deze schilderijen gekeken en gebruikt onderwerpen uit de zeventiende eeuw met een moderne draai eraan.

Kenmerken van de foto’s

Bij de stillevens wordt net als in de Gouden Eeuw uitgebreid gebruik gemaakt van licht. Ook de manier waarop de elementen van het stilleven gepresenteerd worden, als een soort georganiseerde chaos is een verwijzing naar de geschilderde stillevens. Vaak wordt er gebruik gemaakt van bloemen of eten als deel van het stilleven.

Bij de stillevens gebruik van een combinatie van moderne elementen en verwijzingen naar het verleden. Moderne elementen worden er ingestopt als een soort grapje. Ook kunnen de foto’s verwijzen naar een historische gebeurtenis of een historisch persoon.

Citrus and Parakeet | Bron: Marie Cécile Thijs

Welke fotografen werken op deze manier?

Veel fotografen die op deze manier werken maken ook portretten in de stijl van 17de-eeuwse schilderijen. Wat ze verder gemeen hebben is dat ze er uren over kunnen doen om precies de juiste opstelling te maken en daarna nog veel aandacht aan de meest geschikte belichting besteden.

Marie Cécile Thijs is een fotografe die zowel portretten in de stijl van de zeventiende eeuw fotografeert, bijvoorbeeld van mensen en katten met molensteenkragen, als stillevens die doen denken aan de schilderijen in het Rijksmuseum. Vooral haar lichtgebruik en gebruik van oude voorwerpen valt op. De foto’s van Thijs zijn te koop bij Eduard Planting Gallery.

Tulips in a Vase | Bron: Marie Cécile Thijs

[RELATED id=’236125′]

Lotus Root and Cooked Crab | Bron: Marie Cécile Thijs

Ook Mark Seelen maakt zowel portretten, in de stijl van Vermeer, als stillevens. Op zijn stillevens laat hij naast de klassieke elementen als voedsel en bloemen ook moderne dingen, zoals lampen of een radiator zien. Het werk van Mark Seelen is vanaf 270 euro te koop bij galerie Lumas.

Still life with cheese | Bron: EduardPlanting
Still life with roses – Lumas.com | Bron: Mark Seelen

Louise te Poele besteedt veel tijd aan het creëren van precies de juiste opstelling voor haar stillevens. Ze gebruikt hiervoor graag dingen die op het eerste gezicht niet veel met elkaar te maken hebben. De stillevens van te Poele zijn te koop bij Torch Art Gallery

Rode Poon | Bron: Louise te Poele
Lost | Bron: Louise te Poele

Kevin Best maakt misschien wel de meest echt 17de-eeuwse stillevens. Als je niet goed kijkt zou je zijn foto’s zo voor schilderijen kunnen aanzien. Hij besteedt veel aandacht aan een authentieke opstelling met periodieke voorwerpen. Zijn foto’s zijn vanaf 210 euro te koop bij galerie Lumas. (KC)

Musical Vanitas -Lumas.com | Bron: Kevin Best
Cartier Cup – Lumas.com| Bron: Kevin Best
Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: Foto’s als stillevens uit de Gouden Eeuw
Sluiten